BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Cudi dağında sıradışı görüntüler

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Özgen köyünde, bir zamanlar adı terörle anılan Cudi Dağı eteklerinde seracılık yapılıyor.

Abone ol

Son zamanlarda bölge işadamlarının, devlet kurumlarının da destekleriyle kendi memleketlerine yatırım yapmaları dikkat çekiyor.

Cudi Dağı eteklerinde yapılan seracılık da bunlardan biri. Serdar Soysal tarafından yapılan seracılıkta biber ve domates yetiştiriliyor. Yaklaşık 13 dönümlük alanda yetiştirilen ürünler Silopi ve çevresinde satılıyor. Seracılık için zeminin çok güzel olduğunu söyleyen Serdar Soysal, başka iş adamlarını da yatırım yapmaya davet ediyor. sera.jpg

Seranın Silopi’ye bağlı Özgen köyünde bulunduğunu söyleyen sera sahibi Serdar Soysal, “3 yıl önce bu seracılığa başladık. Şu anda 13 dönümlük bir seramız var. 5 dönümde biber, 8 dönümde domates ekmişiz. Cudi Dağı’nın yanında sınırın sıfır noktasındayız. Burada biz öncülük yapmışız. İlk serayı biz kurduk. Şu anda belki bizden başka seracılık yapan yok. Ama inşallah insanlarımız gelip bizimkine bakarlar ve hem bizim hem de halkın istifade ettiklerini görürler. Ürünlerimizi günlük taze olarak halkımıza veriyoruz. Halkımız tüketiyor. Adana veya Antalya’dan almıyor. Burada seracılık yapma imkanı vardır. Bunun gibi 10 tane daha sera yapılabilir, zemin buna hazır ve yetiyor. Biz istiyoruz ki işadamlarımız buraya gelsin yatırım yapsın. Bugün burada ben 10 işçi çalıştırıyorum, diğeri 10 işçi, başkası 10 işçi derken burada bu iş imkanı yaygınlaşır.” diyor.

Bölgede seracılığın çoğalmasını isteyen köy muhtarı Nihat Soysal da, “Burada biber ve domates yetiştiriliyor. Faydası çok var. Eğer sahip çıkılırsa eksiklikleri zamanında yapılırsa çok güzel yetişir. İlk defa seracılık yapılmıştır. Çoğalmasını istiyoruz. Bölgemizde işadamlarımız yapabilirler. Devlet de onlara imkan sağlıyor. İşadamlarımız devletin verdiği imkanları kullanıp milletine istihdam sağlarsa, iş sahası açarsa herkes çalışabilirse başka illere gitmez, kendi memleketinde çalışır.” şeklinde konuşuyor.

Abdullah Betük adında bir vatandaş ise şunları dile getiriyor: “Burada biber topluyorum. Bunları götürüp satıyoruz. Bu işle kendi ailemize bakabiliyoruz, idare ediyor. Burada biber ve domates var. Biz istiyoruz ki burası ve bunun gibi yerlerin çoğalmasıdır. Yerimiz de çok güzel. Cudi Dağı’nın eteklerindeyiz. Bölgemiz bellidir. Yaz, kış, ilkbahar ve sonbaharımız bellidir. Memleketimiz her yerden daha güzeldir.”