BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Genç fil annelerin yavruları 'tehlikede'

Yavru fillerin beslenme ve bakım düzeninin hayatlarının geri kalanında derin bir etki bıraktığı sonucuna varıldı.

Abone ol

Biyoloji Mektupları dergisinde yayımlanan bir araştırma yavru fillerin ilk iki sene içindeki beslenme ve bakım düzenlerinin 40 yıllık hayatları üzerinde derin etki yaptığı sonucuna vardı.

Araştırmacılar, ile iklim değişikliklerinin de filler üzerinde ciddi etkiler yaptığını belirlediklerini söylüyor.

Araştırmayla ilgili raporu kaleme alanlardan Stirling Üniversitesi Pyllis Lee, genç yaştaki annelerin tecrübesiz olduğunu, bu nedenle iyi bakım yapamadığını ama bunun yanında fiziksel olarak da gerekli biyoloji olgunluğa erişmedikleri için yetersiz kaldıklarını söylüyor.

Pyllis "Sonuç olarak, genç annelerin yavruları kısa bir zaman içinde ölüyor; ama hayatta kalanlar, özellikle erkekler hayatlarının geri kalanında dezavantajlı bir konumda yaşamaya devam ediyor." diyor.

Araştırmacıların dikkat çektiği bu yetersizlikler arasında cinsel güç ve olgunlaşma ile ilgili sorunlar da bulunuyor.

Genç annelerin ya da iyi bakım ve beslenme görmeyen yavruların akranlarına kıyasla daha kısa kaldıklarını söyleyen araştırmacılar, erkek fillerin olgunluğa 25-30 yaşlarında ulaştığını, dişilerin ise 1-12 yaşından itibaren doğurgan olduğunu belirtiyor.

Stirling Üniversitesi'nden Pyllis Lee, üremenin erkeklerin son derece güçle ve iri olmalarını gerektirdiğini zira üreme sırasında erkeklerin büyük fiziki efor sarf etmesi gerektiğini, çiftleşme sırasında yanaklarından testosteron salgısı aktığını söylüyor.

Sosyal destek sistemi yavruların kurtulma ve iyi bakım şanslarını artırıyor; anne filler yetişkin ve tecrübeli olmasa da, grup içinde büyük annelerin bulunmasının yavruların gelecek için şanslarını artıracağını belirtiyor.