BIST 10.636
DOLAR 32,21
EURO 35,06
ALTIN 2.494,20
HABER /  GÜNCEL

Cübbeliye çürümüşlük yorumu

Adalet Bakanı Çiçek Cübbeli olayını tek kelimeyle çürümüşlük olarak nitekendirdi.

Abone ol

Cüppeli Ahmet Hoca’nın olay yaratan görüntülerini değerlendiren Adalet Bakanı Çiçek, "İnanç yapımızda nasıl bir çürümenin olduğunu açıkça ortaya koyuyor" dedi. Çiçek, irticanın hukuki anlamda tanımının yapılamayacağını ancak zamana göre yorumlanabileceğini söyledi.

ADALET Bakanı Cemil Çiçek, Cüppeli Ahmet Hoca’nın, tatil görüntülerini, "Çürümüşlük" olarak nitelendirdi. "Bu konuda ne yapılacaksa onu yargı yapacak" diyen Çiçek, Hürriyet’in bu konudaki sorularını şöyle yanıtladı:

Hocanın tatil görüntülerine ilişkin ne diyorsunuz?

-
Bunlar çürümüşlüktür. Bu toplum bazı konularda çok iyi ilerlemeler kaydederken, olumlu gelişmeler varken, öbür taraftan da bir çürüme ile karşı karşıya. Toplumsal dokuda, sosyal dokuda. İnanç yapımızda nasıl bir çürümenin olduğunu da açıkça ortaya koyuyor.

BAKANIN YETKİSİ KALMADI

Üzerinde cüppe, elinde asa televizyona çıkıyor. Suç değil mi?


- AB süreci içinde Adalet Bakanı’nın eli kolu bağlıdır. Yargılama sürecinde bizim iki konu dışında bir yetkimiz kalmamıştır. Cumhurbaşkanına hakaret davalarında izin veriyoruz, bir de kanun yararına bozma başvurusu yapıyoruz.

Sizin bu tip suçlarla ilgili başka bir yetkiniz yok mu?

- Kim ne yapacaksa yapacaktır. Benden ne izin ne talimat almaları ne de işaretimize bakmaları gerekiyor. Çünkü kanunu uygulayanlar, işlenmiş bir suça muttali (haberdar) olduklarında, şikayete bağlı değilse, derhal gereğini kendileri yaparlar.

Toplumun bir kesiminde cüppe, çarşaf tekke görüntülerinin Tekke ve Zaviyeler Yasası ve Kılık Kıyafet Yasası’na aykırı olduğu görüşü var. Bir kesim ise özgürlük olarak niteliyor. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Birilerine göre şu görüntüde olan bir hareket, bir başkası açısından da bir özgürlük alanı kabul ediliyor. Bu toplumda tartışılan bir konu.

ZAMANA GÖRE YORUMLANMALI

Sizce de irtica yeniden tanımlanmalı mı?

- Daha evvel yapılmış mı ki? Hukuki anlamda bir tanım nasıl yapılabilir ki? Bazı şeylerin tanımı yapılmaktan ziyade zamana göre yorumlanmalı. Mesela dün eleştiri olarak kabul edilmeyen suç konusu olan şeyler, bugün eleştiri hududu içinde kabul edilebiliyor. Yasalara hayat veren uygulamalardır. Onun kriterlerini, zamana göre daraltan veya genişleten uygulayıcılardır. Bu yargının görev alanı içinde. Başka birisinin görev alanı içinde değil ki.

Kaynak: www.hurriyet.com.tr