BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,85
ALTIN 2.387,56
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Çözüm sürecinin nihai hedefi

AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, muhalefetin tavrını eleştirdi ve çözüm sürecini değerlenirdi.

Abone ol

AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, "Çözüm sürecinde nihai hedefimiz, silahların susması, kanın dinmesi ve terörün sona ermesidir" dedi.

Bahçekapılı, Amasra ilçesindeki bir alabalık tesisinde çözüm süreciyle ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, 11 yıllık iktidarları süresince büyük dönüşümler gerçekleştirdiklerini ifade ederek, demokratik katılım yolunu her zaman açık tuttuklarını söyledi.

Farklı düşünenlerle araya mesafe koymadıklarını ve hedeflerinin daima ileri demokrasi olduğunu aktaran Bahçekapılı, şöyle konuştu:

"Eğer bir ülkede demokrasi açığı varsa, o ülkede her alanda sorunlar birbirini destekliyor ve tetikliyor. Eğer, bir ülkede reddedilen, ötekileştirilen bir kesim varsa, inkar eden bir bakış açısı varsa, ülkede kargaşa çatışma eksik olmuyor, huzur kalmıyor. Adına ister Güneydoğu, ister Kürt, ister terör deyin, maalesef bu sorun Türkiye'nin bir gerçeğidir. Bu sorunun sadece ekonomik kalkınma politikaları ile tam bir çözüme kavuşturulamayacağını artık biliyoruz." 

İktidar olarak ülkedeki farklı etnikleri, inançları ve kişileri reddetmediklerini, onları asimilasyona uğratmadıklarını anlatan Bahçekapılı, bu politikalara son verdiklerini kaydetti.

Bahçekapılı, 2009'da "analar ağlamasın" temasıyla milli birlik ve kardeşlik projesini başlattıklarını vurgulayarak, "Türkiye artık terörü sonlandırmak için bütün enstrümanlarını, bütün mekanizmalarını kullandığı bir süreç içindedir. Çözüm sürecinde nihai hedefimiz, silahların susması, kanın dinmesi ve terörün sona ermesidir" şeklinde konuştu.

KARDEŞLİK HUKUKUNU KORUMAK ZORUNDAYIZ

Ülkede akan kana bakarken kendi çocuklarını gözlerinin önüne getirmeyip sadece siyasi geleceğini düşünenlerin olduğunu dile getiren Bahçekapılı, devletin çözüm sürecinde bir yandan görüşmelerine devam ederken bir yandan da hükümetin demokratikleşme yolunda temel hak ve özgürlükleri geliştirme, siyaset alanını genişletme ve normalleşmeyle ilgili tedbirler aldığını söyledi.

Bahçekapılı, Akil İnsanlar Heyetinin toplumsal destek almak için uğraştığına dikkati çekerek, "Meclis, kurduğu komisyonla sürece meclisi de dahil ediyor. Çözüm süreci, büyük bir hassasiyet gerektirmekte. Yaralı duyguları dikkatlice tamir etmek durumundayız. Karşılıklı güveni tesis etmek durumundayız. Kardeşlik hukukunu korumak zorundayız" ifadesini kullandı.

Geçen 30 yılda terörün, ülke ekonomisine 550 milyar lirayı aşkın bir maddi bedelinin olduğunu ve sivillerle 35 bin 506 kişinin hayatını kaybettiğine vurgu yapan Bahçekapılı, ülke sorunlarının acilen çözülmesi gerektiğine inanan kişiler olduklarını belirtti.

Bahçekapılı, hiçbir sorun olmadan, 11 yıllık iktidarı aynı şekilde devam ettirebilecekken, farklı olarak bu kanın dinmesini isteyerek riskli bir siyasi alana girdiklerine dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hiçbir şekilde oy ve siyasi geleceğimiz söz konusu değildir. Bu süreci halkımızdan, milletimizden ve teşkilatımızdan aldığımız destekle bitirmeye inanmış insanlarız. Türkiye'nin bu can alıcı ve yakıcı meselesini çözmek zorundayız. Bu konuda hiçbir lüksümüz ve bahanemiz yoktur. Kan akmaya devam ederken akılları bulandırmak için ortaya atılan bir takım şeyler bahane ve teferruattır. Süreçte ne pazarlık yapıldı ne taviz verildi ne de geri adım atıldı. Böyle bir davranış, AK Parti'de, hükümetimizde ve başbakanımızın düşüncesinde asla olamaz."

BAŞARACAĞIMIZA İNANIYORUZ

Bahçekapılı, çatışma kültüründen beslenen siyasi partilerin yaydıkları korkulara hiç kimsenin prim vermemesi gerektiğini dile getirerek, "Kara propagandalarla düşüncelerimizi karıştırmayalım. Öyle bir Türkiye yükselecek ki bütün acılar bitecek, gözyaşları dinecek. Yolumuz riskli bir yoldur ama biz bunu başaracağımıza inanıyoruz. Çözüm sürecinin ana temeli, silahların susmasıdır. Bakın, bu ülkede silahlar sustu ve 4 aydır sabah kalkıp ajansları dinlediğimizde içimiz titremiyor. Geride kalan bu 4 ayı, ülkenin geleceğine doğru açmak istiyoruz" diye konuştu.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da süreci baltalamak isteyenlerin olmasına rağmen toplumun büyük destek verdiğini belirterek, süreci geri döndürmek isteyenlerin halkın tepkisiyle karşılaşacağını söyledi.

Toplantıya, AK Parti İl Başkanı Yaşar Arslan, ilçe ve belde belediye başkanları, il genel meclisi üyeleri ile partililer katıldı.