BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  DÜNYA

ÇÖZÜM SÜRECİNİN MEYVELERİ OLUŞMAYA BAŞLADI

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, çözüm süreciyle birlikte yatırımların arttığını ve Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yatırım yapmak isteye...

Abone ol

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, çözüm süreciyle birlikte yatırımların arttığını ve Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yatırım yapmak isteyen 219 firmanın olduğunu söyledi.
Çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte bölgede oluşan huzur ve güven ortamı firmaların yatırım yapmasını sağladı. Diyarbakır OSB’de yatırım yapmak isteyen 219 firma, yer tahsisi için başvuruda bulundu. 219 firmanın yarısından fazlası, çözüm sürecinin oluşmasından sonra gelmesi dikkat çekti. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, İHA muhabirine son dönemlerde Diyarbakır’a yapılan yatırım ataklarını değerlendirdi. Son dönemde demokratik çözüm sürecinin konuşulur hale gelmesi ve pratikte birtakım somut göstergelerinde vatandaşlar tarafından hissedilmesinden sonra, ciddi bir hareketlenmenin olduğunu ifade eden Vali Toprak, çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte bölge insanının gözlerinin içinin güldüğünü aktardı. Vali Toprak, "Yıllardan beri insanlarımız terör ve terörün getirdiği bunalımlardan sıkılmış bir vaziyette. Sıkıntılar çekip, zorluklarla ve baskılarla karşı karşıya kalmış. Ama gelinen bu güzel yürütülen süreç kapsamında vatandaşlarımız artık, gelecekten güven bekleyen, ümit ve umut ışığı olan, adeta yüzü değil gözlerinin içi güler bir hale gelmiştir. Hem bu sürecin getirdiği güzellikler, hem de Diyarbakır gerçek manada bulunduğu konum itibariyle olması gereken noktada olması, o geçmişteki güzel ihtişamına tekrar kavuşması gerekiyor. Yaşanılan güzelliklerle birlikte ciddi bir canlanma var. Bir taraftan yatırımcılarımız burada yatırım yapmak için önemli bir şekilde yer arayışına girdikleri görüyoruz. OSB’de yatırım yapmak için yoğun bir ilgi var. Diğer taraftan baktığımızda ise, dışarıdan ön yargılı olarak birtakım dolu bilgilerle belki zihinlerini net hale getiremeyenlerin son günlerde oluşan bu süreçle birlikte güvenliğin ve onun karşısında olumsuz algılardan oluşacak bir şekilde, ekranlarda olumsuz görüntüleri görmemesi nedeniyle artık turizm alt yapısının da arttığını görmekteyiz" dedi.

"219 FİRMA YATIRIM YAPMAK İÇİN YER TALEBİNDE BULUNDU"
Şu anda 219 yatırımcının OSB’de yatırım amaçlı yer talebinde bulunduğunu dile getiren Vali Toprak, "Demek ki bir taraftan bu olumlu havayla birlikte ve bölgemizde uygulanan teşvik tedbirleri sisteme girmesiyle Diyarbakır’a yatırımlarını arttırdı. Toplam 219 yatırımcı şu an yer bekliyor. Bunların yüzde 50’den fazla son altı ayda yapılan başvurulardır. Yani çözüm süreciyle birlikte yatırımcı sayısında artış yaşandı. Geçmiş yıllara baktığımızda bu teşvik tedbirlerinden vatandaşlarımız faydalandı ama önemli yatırımcıları buraya çekemedik. Çünkü güvenlik endişeleri nedeniyle gelemediler. 2012 yılı Temmuz ayında başlayan teşvik sisteminin devreye girmesi ve bununla birlikte buradaki huzurun ve güvenin yanı sıra güzel beklentilerin oluşması yatırımları daha da hızlandırmıştır. Rakamlara baktığımızda bunu çok rahatlıkla görüyoruz. Diyarbakır’a yatırım yapmak isteyenler hangi aylarda başvuruda bulunduklarına baktığımızda, 219 yatırımcının yüzde 50’si son 6 ayda başvuru yaptıklarını görüyoruz. Ayrıca daha önce teşvikten yararlanmak için, teşvik belgesi alanların sayısına da bakmak gerek. Teşvik belgesi alanların sayısında son dönemlerde önemli bir artma olduğunu görüyoruz. Önceki yıllardaki oranlara baktığımıza şu an ile mukayese dahi edilemeyecek bir fark var. Örneğin 2009 yılında alınan teşvik belgesi sayısı 32, 2012 yılında 69 ve 2013 yılının ilk 3 ayında ise 34 tane. Diyarbakır’da bir taraftan demokratik çözüm sürecinin oluşmasıyla, insanları iyi yaşatma, gelecekte emin olmak, herhangi bir üzüntü içerisinde olmadan, bir ve beraber yaşamanın temelleri sağlamlaştırılırken, bununla birlikte teşvik imkanlarının oluşturduğu kolaylıklar, önceki yıllara mukayese edilemeyecek bir biçimde yatırımcının ilgisi var” diye konuştu.

"219 FİRMA 1 MİLYAR TL YATIRIM YAPACAK"
Vali Toprak, Diyarbakır’da yatırım yapacak firmaların 1 milyar lira yatırım yapacağını ifade ederek, firmaların 7 bin 500 kişiyi istihdam edeceğini belirtti. Vali Toprak, "Yatırım yapmak isteyenlerin doğuracağı etki ve fayda nedir diye baktığımızda, Diyarbakır OSB’de şu anda resmi kayıtlara göre çalışanların sayısı 3 bin 500 civarında ve 150 firma üretimde bulunuyor. Yatırım yapmak için bize müracaat eden 219 firmanın 1 milyar lira civarında yatırım yapmak ve ilaveten 7 bin 500 kişiyi istihdam etmek istiyor. OSB’nin 20 yıllık geçmişiyle birlikte geldiği nokta toplam çalışan sayısı 3 bin 500 iken, son zamanlarda yatırım yapacak firmalar 7 bin 500 kişi çalıştıracak. Yani 2 kat artan bir istihdam yaşanacak. Bunlar çok önemli değerlerdir. Genç nüfusun fazla olduğu ve işsizliğin ülke ortalamasında bir yüksek olduğunu Diyarbakır’da yapılacak bu yatırımlar işsizlik soruna önemli bir katkı sağlayacak" şeklinde konuştu.
Yatırımcıların ilgisi karşısında boş durmadıklarının anlatan Vali Toprak, otoban yolunun Diyarbakır’da geçme konusunda etüt çalışmalarının bittiğini söyledi. Diyarbakır’da yatırım yapan firmalar için 188 hektarlık alanında tahsisinin yapıldığını aktaran Vali Toprak, “Geçen hafta içerisinde 188 hektarlık alanın OSB’ye tahsis edilmesi kararı Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verildi. Şu an biz o alan içerisinde biz hızlı bir şekilde imar planını yapıyoruz. Hemen akabinde Bilim ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından altyapı ihalesi yapılacaktır. İmar planı biter bitmez, yatırımcılarımıza tahsis edilen 188 hektar alanında yerlerini tahsis edeceğiz. Tüm bunlar 2013 yılı içerisinde gerçekleşecektir. Yatırımdan söz ediyorsak, yatırımın rekabet edilebilinir bir maliyetle oluşturulması gerekiyor. Üretilen ürünün üretilmesinde istihdam edilecek nitelikli elamanın olması lazım. Üretilen ürünlerin yurt içi ve yurt dışına nakledilmesi gerekiyor. Tüm bu avantajlar o ürünün dünya piyasasında altında bir fiyatta olması rekabet düzeyinde avantajı olsun. Saydığımız tüm bu unsurlar, Diyarbakır OSB’de mevcut. Habur Sınır Kapısı bize 300 kilometre uzaklıkta. Habur’dan Ortadoğu’ya açılabilecek bir konumdayız. Yine Suriye üzerinde kullanacağım güzergahlar var. Biraz daha gittiğimizde Diyarbakır ürünleri kısa yolda İskenderun ve Mersin limanlarına aktarıldığını görmekteyiz. Demir yolu bağlantısı 2013 yılı içerisinde bitecektir. Hükümet tarafından planlanan ve Gaziantep ve Şanlıurfa üzerinden gelip Habur Sınır Kapısı’na kadar etüt çalışmalarının sona yaklaştığını görüyoruz. Başka bir avantaj ise, uzun zamandır üzerinde çalışılan, Diyarbakır Havaalanı’nın yeni terminal binasının çalışmaları da başladı. 2014 yılı sonunda yeni terminal binasına kavuşacağız” ifadelerini kullandı.

"1 YILDA 52 FABRİKA AÇILACAK"
Diyarbakır OSB’de şu an 26 fabrikanın yapım çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Vali Toprak, 26 fabrikanın yapımı da proje aşamasında olduğunu dile getirdi. Vali Toprak, "Diyarbakır’ın son yıllarda geldiği aşama ve kat ettiği mesafe, mevcut teşvik sistemi, oluşan olumlu hava, insanların yüzündeki ve gözlerindeki gülümsemeler güzellikler oluşturacağına inanıyoruz. OSB’de şu an 26 tane fabrikanın yapımı devam ediyor. 26 fabrikanın da proje çalışmaları devam ediyor. Yakın bir zamanda 52 fabrika üretime geçmiş olacaktır. Şu an faaliyette olan fabrika sayısı da 150’dir. 1991 yılından bugüne kadar kurulan fabrika sayısı 150 iken, şu an yapımı devam eden ve proje aşamasında olan 52 fabrika var. Bunu karşılaştırdığımızda Diyarbakır çok önemli bir ivme kazandığını görebiliyoruz. Diyarbakır’a yatırım yapmak isteyen firmaların çok nitelikli olduğunu görmekteyiz. Örneğin iplik üretme konunda bir firma 500 kişi çalıştıracak. Aynı fabrika, yeni oluşturduğumuz tevsi alanında 100 dekar alan daha istiyor. Bu yatırımlar yapıldıkça, o yatırımlar yan sanayinin de oluşmasını sağlayacak. Söz ettiğim yatırımların hepsi, son dönemlerde Diyarbakır’a bu güzel atmosferle birlikte insanlarımızın gelecekte güzel beklentilerinin hissine kapılmalarından dolayı güzellikler oluşuyor" dedi.
(İHA)