BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,72
ALTIN 2.493,45
HABER /  GÜNCEL

Çözüm sürecinde krizi özetleyen soru

KCK'dan sert açıklamalar geliyor. Peki çözüm süreci tehlikeye mi girdi? Ruşen Çakır gelinen son durumu yazdı.

Abone ol

Habertürk gazetesi yazarı Ruşen Çakır, çözüm sürecinin "Silah bırakma açıklaması mı, müzakere mi önce olacak?" sorusunda kilitlendiğini yazdı.

Hükümetin silah bırakmayı öne alması buna karşın Kandil'in iktidar partisine ev ödevlerini öne sürmesi çözüm sürecini zora soktu.

Süreci yakından takip eden yazarlardan Ruşen Çakır, bugünkü yazısında tıkanan sürecini değerlendirdi.

Yeni Şafak yazarı Abdülkedir Selvi'nin Kandil'in Öcalan'a karşı durduğu iddiasına katılmayan yazar, İmralı ve KCK'nın ortak hareket ettiği görüşünü yineledi.

Olumsuz sinyaller gelse de sürecin biteceğini sanmadığını yazan Çakır, gelinen son durumu ve tıkanma noktasını okurlarıyla böyle paylaştı:

HERKES KARŞISINDAN ADIM BEKLİYOR
"Dün KCK tarafından yeni bir açıklama yapıldı ve şöyle denildi: "AKP'nin artık demagoji, sahte algı yaratma, zamana oynama ve oyalama politikalarını terk etmesi gerekmektedir. Önder Apo'yla yaptığı diyaloğun ciddiyet ve samimiyeti hemen yarın derhal müzakerenin başlaması, izleme heyetinin oluşması, izleme heyetinin Önder Apo'yla görüşmesi ve bu temelde bir an evvel somut adımların atılmasıyla ortaya çıkacaktır. Yoksa bizim için sürecin 15 Şubat'la birlikte son derece tehlikeli, kritik ve bitme noktasında olduğunu belirtmek durumundayız."

Kuşkusuz sert bir açıklama. Ancak daha önce de Kandil'den benzer açıklamalar gelmişti, fakat süreç fazla yol alamasa bile bitmedi. Bu sefer de biteceğini sanmıyorum.

Zira taraflar arasında çözümü imkânsız bir anlaşmazlık söz konusu değil. Anlaşmazlığı, sürecin son dönemdeki hızlı trafiğini serinkanlı bir şekilde yorumlayabilen nadir isimlerden Murat Yetkin şöyle özetlemişti: "Hükümet 'Önce açıklama sonra müzakere' derken PKK 'Önce müzakere sonra açıklama' diyor." Galiba yaşanan kilitlenme esas olarak şuradan kaynaklanıyor: Hükümet, kamuoyunu ve bu arada Kandil'i, Öcalan'ın da kendisi gibi "Önce açıklama sonra müzakere" pozisyonunda olduğuna inandırmak istiyor."