BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,99
ALTIN 2.506,71
HABER /  GÜNCEL

Çorluda doğalgaz sevinci

Çorlu'da kurulu ve Avrupa Serbest Bölgesi de doğalgaza kavuştu.

Abone ol

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde kurulu ve 2 milyon metrekare büyüklüğe sahip Avrupa Serbest Bölgesi de doğalgaza kavuştu. Sürdürülen altyapı yatırımları çerçevesinde, serbest bölge firmalarına doğalgaz dağıtımı hizmeti sunulmaya başlandı. Edindiği bilgiye göre, doğalgaz bu yıl içinde tüm serbest bölgedeki yatırımcılara sunulacak.

Üretim ve ısınmada doğal gazın kullanılması ile birlikte, maliyetlerde ciddi azalmaların olması ve verimliliğin artması bekleniyor. Her türlü vergi ve fondan arındırılmış olarak BOTAŞ'tan alınan doğalgazın bölge içindeki dağıtımı, Avrupa Serbest Bölge Kurucu ve İşletici A.Ş. tarafından yapılacak. 1996 yılında faaliyete başlayan Avrupa Serbest Bölgesi'nin, 3 milyar dolar tutarında alt ve üst yapı yatırımları, 1 milyar dolar doğrudan ihracat planı ve 25 bin kişilik istihdam potansiyeli bulunuyor. Avrupa Serbest Bölgesi'nde ilk 3 ayda 289,7 milyon dolarlık ticaret yapıldı. Serbest Bölgeler Kanunu çerçevesinde faaliyete geçen serbest bölgelerin sayısı 21'e ulaşırken, Türkiye serbest bölgelerinde üretim, depolama ve ticaret yapılabiliyor. Faaliyet alanları yerli ve yabancı tüm firmalara açık bulunuyor.

TİCARET HACMİ
Öte yandan, serbest bölgelerin ticaret hacmi 2006 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık 5,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Özellikle Mart ayı sonunda serbest bölgelerden yurt dışına yönelik satışlardaki yüzde 4,3 oranındaki yükseliş toplam ticaret hacmindeki artışta etkili oldu. Serbest bölgeler toplam ticaret hacminin yüzde 97,8'ini sanayi ürünleri oluştururken, tekstil konfeksiyon sektörünün toplam ticaret hacmi içindeki payı yüzde 20 oranında azalış kaydetti. Makine sanayii ürünleri ticareti ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 oranında arttı.