BIST 10.108
DOLAR 32,39
EURO 34,69
ALTIN 2.410,36
HABER /  DÜNYA

Çöl gülü sonunda sessizliğini bozdu

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın İngiltere doğumlu eşi Esma Esad, ayaklanmaların başlangıcından bu yana ilk kez konuştu.

Abone ol

İngiliz Times gazetesine e-posta ile bir mesaj gönderen "Çöl Gülü" lakaplı Esma Esad, isyancılara karşı koyan kocasına ve rejim güçlerine tam destek verdiğini vurguladı. Ancak, diyalog yolunun açılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Esad'ın bu açıklamalarını öfkeyle karşılayan Suriyeli yetkililer ve muhalifler, onu "devekuşu" gibi davranmakla ve "tahammül edilemez bir ikiyüzlülükle" suçladı.

Times, bu e-postanın Esad'ın eşine karşı gösterilerin başlamasından bu yana uluslararası medyayla ilk irtibatı olduğunu yazdı.

Haberde ayrıca Esad'ın, çeşitli hayır kuruluşlarını desteklemeyi ve kırsal kesimin kalkınmasıyla ilgili çalışmalarını sürdürdüğü, gerektiğinde de Devlet Başkanı Beşar Esad'a destek verdiği ifade edildi.

First Lady'nin ayrıca görüş ayrılıklarını gidermek ve diyalogu teşvik etmek amacıyla çalışmalar yaptığı, şiddet kurbanlarının ailelerini dinlediği kaydedildi.

MİTİNGE GİTTİ KÜRSÜYE ÇIKMADI

Esma Esad, en son geçen ay Beşar Esad'ın rejim yanlısı bir gösteride yaptığı konuşma sırasında görüntülenmişti. Esad iki çocuğuyla birlikte dinleyicilerin arasında yer almış, ancak kürsüye çıkmamıştı.

Esma Esad hakkında geçtiğimiz yıl Suriye'de protestoların başladığı dönemde Vogue dergisinde bir profil yayımlandı. Burada "Çöl Gülü" olarak tanıtılan Esad, o günden bu yana bu lakapla anılıyor.

Alevi olan eşi Beşar Esad'ın aksine Sünni olan Esma Esad'ın ailesi, Cuma'yı Cumartesi'ye bağlayan gece Suriye ordusu güçleri tarafından vurulduğu iddia edilen Humus şehrinden. Esma Esad ise İngiltere doğumlu.