BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,71
ALTIN 2.489,17
HABER /  DÜNYA

Çocukların burunlarından çıkanlar arşiv oldu

Kulak Burun Boğaz Servisi hekimi Op.Dr. Erdem Atalay Çetinkaya, 6 yıldır çocukların burnuna soktukları ve ameliyatla almak zorunda kaldıklar...

Abone ol

Kulak Burun Boğaz Servisi hekimi Op.Dr. Erdem Atalay Çetinkaya, 6 yıldır çocukların burnuna soktukları ve ameliyatla almak zorunda kaldıkları yabancı cisimleri biriktirerek arşiv yapıyor.
Yaşları genellikle 3 ile 5 arasında değişen çocukların ameliyat sırasında burundan çıkan cisimleri toplayan Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz doktoru Op. Dr. Çetinkaya, bunun örneğini yıllar önce yurt dışında bir hastanede gördüğünü bildirdi. Aynı şeyi kendi çalıştığı hastanede uygulamaya başlayan Op.Dr. Çetinkaya “5-6 yıl önce başladım toplamaya, yurt dışında bir hastanede gördüm, neden olmasın dedim. Bizde de her gün çıkıyor bunlar. Çocuklarımız burunlarına sokuyorlar biz çıkarıyoruz” dedi.
Aileleri bilinçlendirme amaçlı bir veri oluşturmak için böyle bir merakın uyandığını ifade eden Op.Dr. Çetinkaya, çocukların burunlarından daha çok kuruyemiş, sünger ve plastik oyuncak parçalarının çıktığını bildirdi.

"BÜYÜK YAŞLARDA DA RASTLIYORUZ"
Böyle cisimlere sadece çocuklarda değil genç yaştaki insanlarda da rastladıklarını kaydeden Op.Dr. Çetinkaya, şöyle konuştu: “Büyük yaştakilerde çıkardıklarımızın bir farkı var. Bunlar çocuklukta buruna sokmuşlar, aile tarafından fark edilmemiş, burun içerisinde bir süre rahatsızlık vermemiş ve unutulmuş oluyor. Yıllar içerisinde bu yabancı cismin etrafında bir taşlaşma oluyor. Biz buna burun taşı diyoruz. Bu burun taşı olduktan sonra rahatsızlık vermeye başlıyor. Erişkin hale geldiğinde, 17-18 yaşında bu bize başka şikayetlerle geliyor, biz burun taşı olduğunu fark edip çıkarıyoruz. Kırdığımızda taşın ortasında bir nohut parçası, sünger, plastik parçaları gibi şeylerle rastlaşıyoruz”

"KOLEKSİYON DEĞİL, ARŞİV OLARAK TOPLUYORUM"
Bu cisimleri bir hobi veya koleksiyon yapmak için toplamadıklarını ifade eden Op. Dr. Çetinkaya, şunları söyledi: "Biz bunu hobi veya koleksiyon değil, hasta arşivi oluşsun, ileride tıp öğrencileri, asistanlar ve onlara bir eğitim materyali olsun diye topluyoruz. Ayrıca, anne ve babalara özellikle dikkat edilmezse bunların nelere yol açacağı açısından veri olsun diye topluyorum.”
Burunun bir solunum yolunun başlangıcı olduğunu hatırlatan Op. Dr. Çetinkaya, burundan solunum yoluna kaçan cisimlerin ileride sıkıntılara neden olabileceğini aktardı. Op.Dr. Çetinkaya, konuşmalarını şöyle sürdürdü: “Çocuk burnuna ilaç sokabilir. Bu ilacın burunda eriyip kana karışması ve zehirlenme olabilir. Pil sokuyorlar, onun içerisindeki kimyasal maddeler kana karışıp zehirlenmeye yol açabilir. İlla burnu tıkayıp rahatsızlık etmesi gerekmiyor, buruna sokulan materyalin kimyasal etkisi ile de zarar verebilir.”
(İHA)