BIST 9.679
DOLAR 32,51
EURO 34,79
ALTIN 2.419,24
HABER /  DÜNYA

BDP Milletvekilleri Gezi Parkı’nda

Taksim Gezi Parkı’na gelen BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Hükmedenlerin önünde bir tek yol var; saygı duymak, ciddiye almak ve dinle...

Abone ol

Taksim Gezi Parkı’na gelen BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Hükmedenlerin önünde bir tek yol var; saygı duymak, ciddiye almak ve dinlemek” dedi.
BDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü, Levent Tüzel ve Sebahat Tuncel, Taksim Gezi Parkı’na gelerek basın açıklaması yaptı. Ertuğrul Kürkçü, dün yaşanan olaylara tepki göstererek, “Dünkü saldırıdan sonra bugün Gezi Parkı’na karşı herhangi bir saldırıya girişilmesi ihtimaline karşı, buna niyetlenenlere açıkça ifade ediyoruz ki; bu asla ve asla ne toplum tarafından, ne bu halkın vicdanınca kabul edilmeyecektir. O nedenle Türkiye’yi yönetenleri Gezi’den uzak durmaya davet ediyoruz. Onları Gezi’nin sözcüleriyle, buradan çıkan insanlarla konuşmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
Yaşanan olaylarda Türkiye genelinde 4 bin 900 civarında kişinin yaralandığını savunan Kürkçü, “Onlardan herhangi birisine ne istediğini sormak, bu olayla hiç ilgisi olmayan tuhaf şöhretlerle konuşmaktan çok daha açık bir biçimde hükümete burada ne istendiğine dair fikir verecektir” dedi.
Sırrı Süreyya Önder, Başbakan Erdoğan’ın dile getirdiği “faiz lobisi”ne dikkat çekerek, “Bu faiz lobisinin işi diye bir şarkı çıktı. Faiz lobisine karşı ne yapabiliriz? Kredi çekip, üstüne yatmak bir seçenek olabilir ama vermezler buradaki insanlara. Öte yandan bakıyoruz en kazançlı 20 şirketin 16’sı faizciler. şimdi burada birbirini örtmeyen bir şey var. Burada gerçekten halkın, özellikle gençlerin ve kadınların ağırlıkta olduğu kesiminin ‘yeter artık’ tavrı var. Bunun için bu kadar şiddet uygulamaya, bu kadar ortamı kana bulamaya gerek yok. Esas bu yöntemlerdir sizin niyetiniz hakkında fikir verecek olanlar. Buradaki her genç, her kadın, bu direnişin her ferdinin bu meseleyi niye başlattığı belli. Bu konuda demokratik tahammül içinde olmak ve meselenin asli sahipleriyle görüşerek bu meseleyi demokratik kazanıma çevirmek mümkün. Yok ‘korkuturuz’ diyorsanız, korku hafızayla ilgili bir şeydir. Bu gençlerin hafızasında korku yok. Bir kez de direnişin ve itiraz etmenin ne anlama geldiğini, nasıl birleştirdiğini, nasıl bir genişleme yarattığını gördüler. Hükmedenlerin önünde bir tek yol var, saygı duymak, ciddiye almak ve dinlemek. Bunu eğer yapmazsanız, yapacağınız her yol ve yöntemin meşruluğunu tartışmaya açmışsınız demektir. Kuzuyu kurda boğdurtmayız” diye konuştu.
Hiçbir şekilde şiddeti onaylamadıklarını belirten Önder, “Burada Gezi’ye dönük, ağaçlara dönük, insanlara ve kamu mallarına dönük hiçbir şiddeti onaylamıyoruz, karşısında duracağız. Direnişçi arkadaşlarımıza da hep şunu önerdik; bu direnişin toplumun geniş kesiminde bulduğu o vicdani meşruiyet bunun barışçıl ve demokratik bir şekilde başlamış olmasıydı. Bu niteliğine hepimiz titremeliyiz, halel getirmemeliyiz diye düşünüyorum” dedi.
(İHA)