BIST 10.614
DOLAR 32,21
EURO 34,94
ALTIN 2.430,85
HABER /  SAĞLIK

Çocuklar ne kadar süt içmeli?

Uzmanlar çocukların günde iki bardak inek sütü içmesi gerektiğini söylüyor.

Abone ol

Yapılan araştırmada bu miktarda süt içen çocuğun yeterli miktarda D vitamini alacağı ve bunun da kemik sağlığı açısından önemli olduğu belirtiliyor.

Yapılan araştırmada günde iki bardak sütün çocuklar için ideal olduğu belirtildi. Uzmanlara göre bu miktardan az tüketildiğinmde D vitamini eksikliğine sebep olur ama çok fazla içildiğinde de demir seviyesini tüketebilir.

Uzmanlar yaşları bir ila beş arasında değişen 1300'den fazla çcukla 2008'den 2010'a kadar bir araştırma yaptı. Araştırmada sütte bulunan D vitamini ve demir seviyesini inceledi.

Kanada'nın Toronto kentindeki St. Michael’s Hospital'den Dr. Jonathon Maguire çalışmaya liderlik yaptı. Dr. Maguire "D Vitamini eksikliği çocuklarda kemik sağlığı sorunu çıkarır, demir eksikliği anemi ve idrak gelişimini erteler. Bu araştırmaya profesyonel olarak süt tüketimi konusunda bir açıklık olmadığı için başladık" dedi.

Uzmanlar araştırma sonunda iki bardaktan ne az ne de fazla olan süt tüketiminin çocuklar için ideal olduğuna karar verdi. Çünkü yüksek miktarda süt D vitamini seviyesini yükseltir ama demir miktarını aşağı çeker. İki bardak sür bu dengenin oluşmasında ideal bir nokta.

Uzmanlar araştırma boyunca çocukları rutin kontrolden geçirdi. Çocukların süt içme alışkanlıkları ve diğer faktörler de ebebeynleryle yapılan mülakatlarda belirlendi. Her çocuktan kan örenkleri alındı ve demir, D vitamini dengesi ölçüldü.

Paediatrics dergisinde yayımlanan araştırmada ayrıca koyu cilt pigmentasyonun kış ayları boyunda yetersi D vitamininden kaynaklanıyor olabileceği bulundu. Dr. Maguire bu seviyeyi artırmak için çok fazla süt içmektense demir seviyesini koruyan ama D vitamini seviyesini artıran vitamikler alınabileceğini belirtti.