BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

Çocuklar açlıktan ölmesin diye!

Her yıl binlerce çocuğun öldüğü Gine ve Senegal'de, ölümlerin önüne geçecek proje Türkiye'den geldi.

Abone ol

Her yıl binlerce çocuğun öldüğü Gine ve Senegal gibi 7 Batı Afrika ülkesinde modern teknikle tarım yapılabilmesi ve ucuz gıda temin edilebilmesi için Başbakanlık Türk İş Birliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA),bir proje hazırladı.

Bir süre önce Makedon heyetle birlikte Konya'ya gelen TİKA Proje
Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik,resmi yardım kuruluşu TİKA'nın 1992 yılında kurulmasından bu yana yurt dışında yaşayan çok sayıda Türk'e ulaşıldığını bildirdi.

Şu anda Makedonya'nın Radoviç bölgesinde yaşayan yoksul Türk ailelere
yönelik yürütülen arıcılık projesi gibi birçok çalışmanın devam ettiğini
vurgulayan Çevik,şimdi de Batı Afrika'nın yoksul ülkelerine açıldıklarını 
söyledi.

Gine ve Senegal gibi Batı Afrika'daki birçok ülkede her yıl binlerce çocuğun
açlıktan,çok sayıda kişinin de yedikleri hasta hayvanların yol açtığı rahatsızlıklardan öldüğünü belirten Çevik,şunları söyledi:''Bu ülkelerde verimli topraklar var,ancak ilkel tarım ve hayvancılık yapılıyor.Yıllardır ihmal edilen Batı Afrika'da yaşam standartları çok düşük.Modern tarım hakkında hiçbir bilgileri ve deneyimleri yok.Kendi gıdalarını üretemedikleri gibi nereden ucuz gıda alabileceklerini de bilmiyorlar.Özellikle tarım aletlerinin sadece gelişmiş Avrupa ülkelerinde bulunduğunu hatta Türkiye'de hiç olmadığını sanıyorlar. Biz Batı Afrika'da modern tarımın öğrenilmesi,ucuz gıda üretilmesi gibi konularda eğitim verilmesini amaçlayan bir proje hazırladık.''

Dr.Mahmut Çevik,Batı Afrika'da Modern Tarım adlı projeleriyle bu bölgede tarım ve hayvancılık konusunda eğitimler verileceğini vurgulayarak,''Şarbon
hastası bir hayvan yenildiği için bile birçok insanın öldüğü Batı Afrika'ya yıllar sonra Türk'ün şefkat elini tekrar uzatacağız.Bizim projemizden sonra birçok hastalığı belirleyip önlem alabilecekler'' dedi.

Verimli topraklarda modern tarım ve hayvancılık yapılmasıyla ülkedeki aşırı
yoksul kesimlerin gelirlerinin artabileceğini belirten Çevik, ''Biz Afrika'da
çocuklar açlıktan ölmesin diye bu projeyi hazırladık.Projemiz şu anda bölgede eğitimlerle başladı.Osmanlı'ya hassasiyetin olduğu bölgede 2 yıl sürecek projenin faydalı olacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.