BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.435,50
HABER /  GÜNCEL

Çocuk istismarcılarının cezası artırılıyor kademeli sistem

Yeni düzenlemeyle çocuk istismarcılarına kademeli ceza sistemi uygulanacak. Mağdur çocuğun 12 yaşından küçük olması durumunda ceza alt sınırı yükseltildi.

Abone ol

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın talimatıyla Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) değişiklik öngören tasarı Başbakanlığa gönderildi. Tasarıda çocuk istismarcılarına yönelik yeni düzenlemeler de yer aldı.

KADEMELİ CEZA SİSTEMİ GETİRİLİYOR

Tasarıda TCK’nun 103. maddesinde düzenlenen çocuğun cinsel istismarı suçuyla ilgili olarak kademeli bir ceza verilmesi öngörülüyor.

Tasarıya göre 103. maddenin birinci fıkrasının “Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, sekiz yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması hâlinde üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası verilir” şeklindeki birinci ve ikinci cümlelerinin sonuna ekleme yapılacak.

12 YAŞINDAN KÜÇÜK İSE...

Buna göre 1 ve 2. cümlelerden sonra gelmek üzere “Mağdurun oniki yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek ceza, istismar durumunda on yıldan, sarkıntılık durumunda beş yıldan az olamaz” hükmü getiriliyor.

ORGAN YA DA CİSİM SOKULMASI HALİNDE...

Aynı maddenin ikinci fıkrası da, “Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, onaltı yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur. Mağdurun oniki yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek ceza onsekiz yıldan az olamaz” şeklinde yeniden düzenleniyor.

Tasarı ile mağdurun 12 yaşından küçük olması durumunda; sarkıntılık suçunun alt sınırı 3 yıldan 5 yıla, tasaddi suçunun alt sınırı 8 yıldan 10 yıla, nitelikli cinsel istismar suçunun altı sınırı 16 yıldan 18 yıla çıkarılıyor.