BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Çocuk da yaparım kariyer de

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Anatomi Bilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Emel Ulupınar, özel sektörde çalışanların kariyerleri sıra...

Abone ol

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Anatomi Bilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Emel Ulupınar, özel sektörde çalışanların kariyerleri sırasında çocuk yapmalarının sorun teşkil edebileceğini, ama kamuda bu durumun çok önemli bir sorun teşkil etmeyeceğini söyledi.
Prof. Dr. Ulupınar, ESOGÜ Necla Özdemir Salonu’nda Tıp Fakültesi’ne yeni giren öğrencilerle ‘Çocuk da yaparım kariyer de’ söyleşisi yaptı. Kariyerinde büyük başarılara imza atan Ulupınar, çiçeği burnunda üniversitelilere kendi hayatından örnekler vererek hem kariyerin hem de çocuğun yapılabileceğini anlattı. Ulupınar, özel sektörde çalışanların kariyerleri sırasında çocuk yapmalarının sorun teşkil edebileceğini, ama kamuda bu durumun çok önemli bir sorun teşkil etmeyeceğini söyledi.
‘Çocuk mu, Kariyer mi?’ sorusuna her kadının farklı cevaplar vereceğini aktaran Ulupınar, “Herkesin yetişme koşulları farklıdır. Çok çocuklu bir aileden geliyorsanız hiç çocuk sahibi olmayacağım diye bir şey aklınızın ucundan bile geçmez. Ama çok çekirdek bir aileden geliyorsanız bunu belki düşünebilirsiniz. Çok aşırı rahatınıza düşkünseniz, hayata bakış ve beklentileriniz bu yöndeyse, ben çok gezmeyi, tozmayı severim, çocuk benim ayağımın bağı olacak derseniz tabi ki bunlar kişisel tercihler ve sonuçları değiştirebilir” dedi.
Prof. Dr. Ulupınar, çocuk sahibi olma konusunda maddi durumun çok önemli olduğuna da dikkat çekerek, “Maddi durumu elvermeyen kişi ne kadar çocuk severse sevsin bunu yerine getiremeyecektir” ifadelerini kullandı.

“HEM KARİYER HEM DE ÇOCUK YAPMAK İÇİN ALTYAPI ÇOK ÖNEMLİ”
Kariyer yaparken çocuk da yapmak için altyapının çok önemli olduğunu anlatan Ulupınar, “Eğer ‘Kariyer de yaparım çocuk da yaparım’ diyorsanız, altyapıyı oluşturmak çok önemlidir. Altyapı oluşturulurken de iyi bir eş desteği mutlaka şarttır. Eşinizin desteği olmadan bu işi kıvırmanız mümkün değil. Erkeklere sesleniyorum; eşinizin iyi bir kariyer yapmasını istiyorsanız mutlaka ve mutlaka ona kanınızın son damlasına kadar destek olacaksınız, başka yolu yok. Anneanne ve dede de çok önemli bir faktördür. Çünkü onlar birinci derece yakınlarınız. Hani bizim Anadolu’da bir tabir vardır; ‘Ben yanarım yavruma, yavrum da yanar yavrusuna’, dolayısıyla sizin halinizden en iyi anlayacak, sizle en iyi empati kuracak kişi annenizdir. Başka kimse olamaz. Eğer böyle bir anneanne desteği alabiliyorsanız ne mutlu size. Anneanne desteği yoksa da iyi bir bakıcı bulmak lazım. Ama iyi bir bakıcı da bulamazsanız bu da size hayatı zindan edebilir” diye konuştu.

ÇOCUK İLE KARİYER ARASINDA SIKIŞAN ANNELERE TAVSİYELER
Prof. Dr. Emel Ulupınar, çocuk ile kariyer arasında sıkışan annelere de tavsiyelerde bulunarak, şöyle devam etti:
“Mükemmel kadın ve mükemmel anne olmak modelini bir kere kafanızdan silmek lazım. Yani neden mükemmel olacağım, neden her şey dört dörtlük olsun? Bu gerçekten çok yersiz bir şey ve kendinizi fazla yormaya da hiç gerek yok. Aile büyüklerinin yardımı ve desteği çok önemlidir. O konuda biz şanslıydık, onların manevi desteğini almak sizi rahatlatıyor. Onu da yapacağım, bunu da yapacağım, ev işini yapacağım diye her şeye yetmeye çalışmanın sizi en sonunda götüreceği yer tükenmişlik sendromudur. O yüzden hiç bu yola sapmaya gerek yok, eve güvenilir bir yardımcı alacaksınız. Komşuluk ilişkileri de çok önemlidir. Benim bu konuda da şansım çok iyi, hatta acil durumlar için telefonumda bir numarada eşim, iki numarada komşum kayıtlıdır. Tabi komşuluk ilişkilerini geliştirmekte sizin elinizdedir. Bir diğer husus ise çocukları mutlu etmek lazım, onların etkinlikleri için mutlaka zaman ayırmak gerekiyor. Bu zamanı da ayırabilirsiniz ve çocuğunuzu mutlu edebilirsiniz. Çocukları arada çalıştığınız işyerine götürmek de iyi bir davranıştır. Çünkü burada ne yaptığınızı, işlerinizin ne kadar yoğun olduğunu, işteyken onlara zaman ayıramayacağınızı onlara empoze etmek lazım. Aynı zamanda bu kadar çok çalışılmazsa onlara maddi imkanları sunamayacağınız fikrini de çocuklara aşılamak lazım. Dostlarla vakit geçirmek de çok önemli ve iyi bir psikoterapidir. Bir de eğlenceye her zaman vakit ayırmak lazım, kendinize vakit ayırmak lazım. Eğer baktınız ki işler sarpa sarıyor, kendinizi mutsuz hissediyorsunuz hemen orada bırakıp kendinizi dışarıya atacaksınız ve bir faaliyet bulacaksınız. Bu sayede deşarj olursunuz. ”
Ulupınar, kariyerde başarılı olmanın sırlarının ise, azim ve hırs olduğunu ve bunlar olmadığı takdirde başarının gelmediğini de sözlerine ekledi.
(İHA)