BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Çocuğunuzu iyi besleyin

Anneler dikkat! Çocuğunuzun beslenmesine gereken önemi gösterin. Unutmayın çocuğunuzu sadece doyurmanız yetmiyor.

Abone ol

Bebeklik dönemindeki beslenme alışkanlıkları, insanın ileri yaşlarındaki sağlığını yakından ilgilendiriyor.

Uzmanlar özellikle 0-3 yaş arası bebek beslenmesinin önemine işaret ederek, zihinsel gelişimin yüzde 90’ının bu dönem içerisinde gerçekleştiğinin altını çiziyor. Milupa ve Bebelac markaları ile bebek maması üreten Numil AŞ’de bebek beslenmesi uzmanı olarak görev yapan gıda mühendisi Işıl Telkes, “Bebeğinizi doyurmaktan önce besleyin. Onun ufacık midesinin doğru besinlerle doldurulması çok önemlidir. Eksik beslemek kadar, fazla beslemek de sakıncalıdır. Ağır besinlerle bebeği tıka basa doyurmanın hiçbir faydası yok. Kilo aldırmak hiçbir zaman birinci öncelik olmamalıdır.” uyarısını yapıyor.

Türkiye, Avrupa’da Rusya ile birlikte en fazla bebek dünyaya gelen iki ülkeden birisi. Bu durum, bebek beslenmesi, anne sütü ve bebek mamaları gibi konu başlıklarını da öne çıkarıyor. Bebekler için özellikle ilk altı ayda olmazsa olmaz bir besin olan anne sütü konusunda ülkemizdeki bilinç düzeyi, son yıllardaki artışa rağmen son derece yetersiz.

Ancak son yıllarda yapılan anne sütü kampanyaları olumlu sonuçlar veriyor. Sağlık Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi’nin birlikte yaptırdığı Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre ilk dört ayda sadece anne sütü verme oranı 1998 yılında yüzde 9 iken, bu oran 2003’te yüzde 27’ye çıkmış. Anne sütüne ilaveten bebeğe su da verenler bu rakamlara eklendiğinde Türkiye’de bebeklerin yüzde 58’nin ilk dört ayda sadece anne sütü ve su aldıkları ortaya çıkıyor. Bu tablo da bebeklerin geriye kalan yüzde 42’si gibi çok önemli bir oranının yanlış beslendiklerini gösteriyor. Yine 2004 yılında Türkiye’de bebek başına toplam mama tüketimi 3 kg. civarındayken, bu rakam Batı Avrupa’da 147 kg., Doğu Avrupa’da ise 78 kg. şeklinde tespit edildi.

Avrupa’daki 1,8 milyar dolarlık cirosu ile bebek mamaları ve klinik beslenme ürünlerinde pazar lideri konumundaki Numil AŞ Türkiye Genel Müdürü Özer Bener, anne sütüne en yakın ürün olan bebek maması tüketimi konusunda Türkiye’de ciddi bir bilinç eksikliği olduğunu vurguluyor. Zaten rakamlar bu konudaki tabloyu özetlemeye yetiyor. Bebeklere özellikle ilk bir yıl kesinlikle inek sütü verilmemesi gerekiyor. Buna rağmen bebek mamaları üretiminde hammadde yine inek sütü. Süt alınarak önce toz haline getiriliyor ve içine anne sütünde tespit edilen bütün vitamin ve mineraller ekleniyor. Özer Bener, bu çok aşamalı işlemlere rağmen yine de, su dahil bebeklerin bütün ihtiyaçlarını karşılayan anne sütünün bir benzerini üretmenin imkansız olduğunu vurguluyor. Mama üreticilerinin yapabildiği aslında anne sütünün bir taklidinden ibaret. Bebek beslenmesinde kullanılan biberon mamaları, kaşık mamaları ve meyve püreleri gibi ürünlerin bir özelliğinin de bebekler tarafından sevilmesi olduğunun altını çiziyor Bener. Çünkü bebek çok faydalı dahi olsa bir ürünü sevmediği zaman tüketmiyor. Bener, Türkiye’de satışına başlanacak bir ürünü bebeklere özellikle tattırdıklarını belirtiyor. Bebek maması üreticileri kullandıkları hammaddelerin organik ve doğal tarım yöntemiyle yetiştirilmiş olmasına büyük önem veriyor. Birçok bebek maması üreticisi hammaddelerini Avrupa’nın çeşitli bölgelerinde kurulmuş özel çiftliklerde yetiştirilmiş organik ürünlerden temin ediyor. Tarım arazilerinin yol kenarlarında olmaması, hormon ve tarım ilacı kullanılmaması gibi şartlar getiriliyor. Bener, Numil’in Türkiye’de bir fabrika kurma planları olduğunu belirtti.


Bebeği anne sütüyle besleyin, ek gıdaya 6 aydan sonra geçin

Bebekler ilk 6 ay anne sütü ile beslenmeli. Anne sütü içerik olarak yeni doğan bebeğin sindirim sistemine uygun, besleyici değeri tam bir gıdadır; bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir.

6. aydan sonra kaşıkla beslenmeye geçilmelidir. Bu dönemde bebeğin ufacık midesinin doğru besinlerle doyurulması çok önemlidir. Eksik beslemek kadar, fazla beslemek de sakıncalıdır.

Bu dönemde ilk başlanacak gıdalar tahıllardır. Tahıllardan pirinç ve mısırla başlangıç yapılabilir. Yine sebze ve meyveler de anne sütü ile birlikte verilebilecek ilk gıdalardır.

Dünya Sağlık Örgütü, beslenme otoriteleri ve pediatri dernekleri bebeklerin beslenmesinde ilk 1 yıl inek sütü (sokak sütleri, UHT sütler ve pastörize sütler) önermezler.

Erken dönemde başlanılan inek sütü, kansızlığa sebep olmaktadır. Kansızlık tedavi edilmezse bu durum bebeğin IQ seviyesinde 10 puana kadar düşüşe sebep olabilmektedir.

Eğer anne sütü yetersiz kalıyorsa, inek sütü kesinlikle kullanılmamalıdır. Bunun yerine anne sütüne yakınlaştırılmış mamalar tercih edilmelidir.



Haber : Zafer Özcan
Kaynak :