BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  SAĞLIK

Çocuğunuz okumada güçlük çekiyorsa...

Çocuğunuzun okuma yazma becerisi iyi değilse...

Abone ol

Kanında belirlenen miktardan yüksek oranda kurşun çocukların okur-yazarlığını etkilediği belirtildi. Uzmanlara göre belirlenen kurşun oranı eşiğinin daha da düşürülmesi gerekiyor.

Kanında normalden fazla kurşun olan çocukların anaokulunda okuma yeteneğinin diğer çocuklara göre daha az geliştiği belirtildi. Pediatrics dergisinde çıkan araştırmada başka bir araştırmada kurşunun çocukalrın okul performansını etkilediği hatırlatıldı. Yeni çalışmada bunun kayda değer bir oranda olduğu "kanda çok az seviyede kurşun olsa bile anaokulundaki çocuğu okumaya hazırlığını etkilediği" belirtildi.

Michigan Eyalet Üniversitesi'nden Marie Lynn Miranda 2012'de ABD'de kanda kurşun seviyesinin eşiğinin Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) tarafından düşürüldüğünü söyledi. Kandaki kabul edilebilir kurşun oranı her desilitrede 10 mikrogramdan 5 mikrograma düşürüldü. Ama yeni çalışmada CDC'nin belirlediği seviyeden düşük olsa bile çocuğun okur-yazarlık yeteneğini etkilediği ortaya çıktı.

Uzmanlara göre ABD'de her 40 çocuktan birisinin kanında desilitre başına 5 mikrogramdan fazla kurşun var. Çalışmayı yapan uzmanlar erken yaşta çocukların kurşunlu ortama maruz kalmasının engellenmesi çağrısında bulundu. Bazı önleyici tedbirlerin çocukların anaouklunda okumaya hazırlıklarında gelişme sağlayabilmesinde yardımcı olabileceği kaydedildi.

Maryland Üniversitesi Hemşirelik Okulu'ndan Pat McLaine "Anaokuluna başlarken okumaya hazırlık ileride çocukların okulu başarılı şekilde sürdürüp sürdüremeyeceğinin göstergesi. Eğer hazır değilse bazı iyileştirici çalışmalar yapılmalı" dedi.

Çalışmada 3406 anaokula başlayan çocuk ele alındı. 2004 ile 2006 arasında anaokuluna başlayan bu çocukları inceleyen uzmanlar kanında yüksek düzeyde kurşun bulunan çocukların anaokulunda okur-yazarlık kriterinde daha az başarılı olduğunu tespit etti. Bir desilitre kanında 10 mikrogramdan fazla kurşun bulunan 217 çocuğun yüzde 49'u okur-yazarlık kriterini geçti. 5 ila 9 mikrogram arasında bulunan 1098 çocuktan yüzde 62'si ve 5 mikrogramın altında bulunan 2091 çocuktan ise yüzde 68'i başarılı oldu.

Bu verileri kanında 2 mikrogramdan daha az kurşun bulunan çocuklarla karşılaştırıldığında okur-yazarlık oranı düşerken kandaki kurşun seviyesi yükseliyor. Uzmanlar yasal sınır olan beş mikrogramın da işi çözmediğini, bu seviyenin daha da aza indirilmesi gerektiğini vurguluyor.

ABD'de kurşun içeren boyalar 1978'de geri çekildi ancak çocuklar hala eski evlerden kurşuna maruz kalabiliyor.