BIST 10.188
DOLAR 32,36
EURO 34,68
ALTIN 2.394,46
HABER /  DÜNYA

Clinton'a Boko Haram şoku!

Clinton'a Boko Haram şoku! Son olarak Nijerya'da 200'ün üzerinde kız öğrenciyi kaçırmasıyla gündeme gelen Boko Haram terör örgütü, ABD'nin de gündeminde.

Abone ol

09 Mayıs 2014 Cuma - 09:43Medya tarafından ortaya atılan iddia, önceki dışişleri bakanı Hillary Clinton döneminde Boko Haram'ın terör listesine alınmasının önüne geçildiği yönünde.

2012 yılında örgütün üç liderini listeye alan ABD Dışişleri Bakanlığı, Boko Haram'ı örgüt olarak 2013 yılında yabancı terör örgütü listesine almıştı.

Medyada, 2011 ve 2012 yıllarında bu örgütün ABD'nin yabancı terör örgütü listesine alınması yönünde istihbarat kurumlarından gelen talepleri Clinton ve ekibinin dikkate almadığı ve önüne geçtiği ileri sürüldü.

Bakanlığın, bu grubu 2011 yılından itibaren terör listesine almamasının ise bu örgütün faaliyetlerinin daha önceden takip edilebilmesini geciktirdiği yorumları yapıldı.

FoxNews'a konuşan Kongre üyesi Patrick Meehan da Boko Haram'ın yabancı terör örgütü olarak tanınmasının gecikmesi, bunların iki yıl boyuncaki liderliği ve faaliyetlerini takip etmemizi geciktirdi" eleştirisinde bulundu.

Ancak, The Daily Beast'in haberine göre, bir bakanlık yetkilisi, onları listeye almanın bu örgüte kredibilite verip, daha fazla üye toplaması kaygısıyla, o dönem listeye almadıklarını söyledi.

"Terörle mücadele işbirliğinde birçok adımlar bulunuyor" Konu, ABD Dışişleri Bakanlığının günlük basın toplantısında da gündeme geldi.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Basında yer alan iddialar, günlük basın toplantısında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki'ye soruldu.

Psaki de, "Kurumun iç tartışmalarına girmeyeceğim ama Boko Haram'ın üç liderinin 2012 yılında, Clinton'ın bakanlığı döneminde teröristler listesine alındığını hatırlatırım. Bu önemli bir adımdı. Terör örgütü olarak tanımlama kararında uzun bir süreç oluyor. Bunun yanında, şunu hatırlatırım ki, terör listesine alma, terörle mücadelede sadece araçlardan biri, terörle mücadele işbirliğinde birçok adımlar bulunuyor" şeklinde konuştu.