BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Clinton 'Taliban'la uzlaşın' mesajı verecek

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve yönetimin diğer liderleriyle görüşmelerde bulunmak üzere Kabil'de.

Abone ol
 

ABD Yetkilileri Hillary Clinton'ın Kabil yönetimini Taliban hareketiyle uzlaşma gerekliliğine ikna etmek istediğini belirttiler.

Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai, Taliban'la ilişkilerin sürdürülmesini reddediyor; Pakistan'ı ima ederek, sürecin "örgütü destekleyen ülke tarafından yürütülmesi gerektiğini" belirtiyor. Karzai, önde gelen bazı Afgan liderlerinin suikast sonucu öldürülmesi yüzünden Taliban ile diyalog konusunda öfkeli olduğunu belirtmişti.

Hillary Clinton'ın, Kabil temaslarında, 2014 yılında Amerikan askerlerinin geri çekilmesi ve güvenlik sağlanması işinin Afganlara devredilmesinden sonra, ABD ile Afganistan arasında oluşturulması tasarlanan uzun erimli stratejik ortaklığı da görüşmesi bekleniyor.

Clinton'a eşlik eden heyetteki bir ABD yetkilisi, Dışişleri Bakanının "güvenlik içinde ve istikrarlı bir Afganistan oluşturulması için destek verecekleri" mesajını iletmek istediğini söyledi.

Kabil görüşmelerinde, Kasım ayında Türkiye'de, Aralık'ta da Almanya'da Afganistan'ın geleceğine ilişkin olarak yapılacak konferansların da gündeme gelmesi bekleniyor.

Dün gece geç saatte Kabil'e varan Hillary Clinton'ın Afganistan'a gideceği önceden bilinmiyordu.

Afganistan'daki kadın hakları savunucuları, eğitim yetkilileri ve siyasetçiler gibi toplumun önde gelen isimleriyle dün gece ABD Büyükelçiliğinde bir araya gelen Clinton, bu çevrelere , duydukları kaygıların Amerikan yönetiminin en üst kademelerinde dikkate alındığı güvencesini verdi.

Clinton, Afganistan'da ne olup bittiğini görmek ve Afgan halkının gelecek konusundaki görüşlerini dinlemek istediğini belirtti.