BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Clinton, Çin temaslarına başlıyor

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Çin ve ABD arasındaki ilişkileri sağlamlaştırmayı hedefleyen Çin ziyaretine başladı.

Abone ol
 

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve liderliğindeki Amerikan heyeti, iki ülke arasındaki ilişkileri sağlamlaştırmayı, güvenlik ile ekonomik sorunları masaya yatırmayı amaçlayan yıllık Çin ziyaretine başladı.

Clinton'ın gezisi, Çinli kör muhalif Chen Guangcheng'in ev hapsinden kaçışının gölgesinde gerçekleşiyor. Clinton Chen hakkında yorum yapmadı.

Çin resmi medyası ise olayı ilk defa gündeme getirdi. Global Times gazetesi başyazısında "Dışarıdan yardım isteyen 'ricacılar' Çin'i utandırmakla kalmayıp ABD'yi de tuhaf bir duruma sokuyor" ifadesini kullandı.

Gazete, Chen'in durumunun 'Çin ve ABD ilişkilerini etkilemeyeceği' yorumunu yapıp iki ülke arasındaki görüşmelerin 'Chen üzerinde yoğunlaşma ihtimalinin az olduğunu' yazdı.

Başyazıda şu ifadeler yer aldı: "Yalnızca birkaç Çinli dış güçlere dayanarak etkilerini abartma yoluna gitti. Ama bu çok zavallı bir fikir. Yabancı hükümetlerin, Çinli yetkililere siyaset yolunda rehberlik ettiği dönem çok önceydi."

Clinton gibi ABD Başkanı Barack Obama da Chen'le ilgili yorum yapmaktan kaçındı ancak 'durumdan haberdar olduğunu' söyledi.

Clinton ise Çin ziyareti öncesi öncesi gün "Yapıcı ilişkiler, insan hakları dahil üzerinde anlaşamadığımız konuları da görüşmeyi gerektirir. Bugün Pekin havaalanına doğru giderken bu ruh bana rehberlik ediyor. İnsan hakları dahil her konunun görüşüleceğinin güvencesini veririm" dedi.

Clinton'a, Çin ziyaretinden ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner de eşlik ediyor.

BBC 'nin Washington muhabiri Adam Brookes'a göre her iki ülke de İran, Suriye, Kuzey Kore ve ticari ilişkileri ele almak istiyor ancak Chen'in kaderi de merak konusu.