BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,64
ALTIN 2.414,15
HABER /  GÜNCEL

Çinli aydınlardan yeni lidere ilk insan hakları mektubu

40'tan fazla Çinli aydın, Çin'in yeni lideri Şi Cinping'e bir mektup göndererek, 11 yıl hapis cezasına çarptırılmış olan ve 2009 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Liu Şiaobo'nun serbest bırakılmasını istedi.

Abone ol

40'tan fazla Çinli yazar, hukukçu ve eylemci, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) ve Çin'in yeni seçilen lideri Şi Cinping'e (Xi Jinping) bir mektup göndererek, 11 yıl hapis cezasına çarptırılmış olan ve 2009 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Liu Şiaobo'nun (Liu Xiaobo) serbest bırakılmasını istedi.

Aralarında öğretim görevlisi Hı Veifang (He Weifang), insan hakları konusunda tanınmış avukat Pu Cıçieng (Pu Zhiqiang) ve AIDS eylemcisi Hu Cie'nin (Hu Jia) de bulunduğu imzacıların hepsi Çin anakarasından aydınlar.

İmzanın zamanlaması iki açıdan önemli: İlki; Liu, "08 Sözleşmesi" olarak bilinen bildiriye 303 Çinli entelektüelle birlikte 8 Aralık 2008 tarihinde imza atmıştı. İkincisiyse, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Mo Yien (Mo Yan) gelecek hafta ödülü almak için henüz İsveç'e doğru yola çıkmıştı.

İmzacılar bu davetle sadece Liu'nun değil, siyasî nedenlerle tutuklanmış olanların serbest bırakılması konusunda politik reformun ilk adımı olmasını istiyorlar.

İmzada; "Bizler inanıyoruz ki siyasî tutuklular, bir dünya gücü olarak sorumlu bir ülke olan Çin'in inşa ettiği imajına yardımcı olmaz" denildi.

Doğrudan Çin Devlet Başkanı Şi'ye seslenen mektup, Liu'nun daha önce başkanlığını yaptığı ve Çinli yazarların üye olduğu bağımsız Çin PEN Merkezi tarafından organize edildi.

56 yaşındaki Liu 2010 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanmasından bir yıl önce 11 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Liu, ABD'de bulunmasına rağmen 1989'da Çin'e dönüp 1989 Tiananmen Meydanı Olayları'na da katılmıştı.

Nobel Komitesi, 2010 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Liu'nun bu ödülü almasının gerekçesini "Çin'deki temel insan hakları için yürüttüğü şiddet karşıtı ve uzun soluklu mücadelesi" olarak belirtmişti.

Nobel ödüllülerden dilekçe

Bunun yanı sıra altı farklı alanda Nobel ödülü kazanmış olan 134 kişi Liu'nun serbest bırakılması için bir mektuba imza attılar.

Güney Afrikalı eylemci Desmond Tutu, Şi Cinping'e internetten seslenerek, kendisi gibi diğer Nobel ödüllü kazanmış 134 kişiyle birlikte, Liu Şiaobo ve karısı Liu Şia'nın serbest bırakılmasını talep ettiklerini söyledi.

İmza atanlar arasında Barış Ödüllü Dalai Lama haricinde, edebiyat alanında Günter Grass, Toni Morrison, Herta Müller ve Maria Vargas Llosa gibi adlar bulunurken Orhan Pamuk'un adı yok.
Çin Dışişleri Bakanlığı dün "Çin kanunları olan bir ülkedir" açıklamasını yaptı ve bunun Çin'in içişlerine müdahale olduğunu söyledi.

Çinli Mo Nobel ödülü için İsveç'te

Çin'in ilk Nobel kazanan kişisi olan Mo Yien (Mo Yan) de dün Pekin'den ayrılarak İsveç'e gitti.

Mo geçen ay Liu Şiaobo konusunda gazetecilere "Umarım, en kısa zamanda özgürlüğüne kavuşur" açıklamasını yapmıştı.

Liu ile ilgili en son bilgiyse, tutukevinde hepatit hastalığından muzdarip olduğu.