BIST 10.267
DOLAR 32,23
EURO 34,71
ALTIN 2.407,98
HABER /  EKONOMİ

Çin'in para politikası nasıl olacak?

Çin Merkez Bankası Başkanı Cou Şiaoçuan, 2013'te ülkenin para politikasının ''ihtiyatlı ve nötr'' olacağını söyledi.

Abone ol

Başkent Pekin'de süren 12'nci Ulusal Halk Kongresi toplantıları sürerken gazetecilerle biraraya gelen Cou, Çin'in geniş para arzını (M2) yüzde 13 seviyelerinde tutacağını hatırlattı ve bunun hükümetin stabil tüketici fiyatlarına verdiği önemi belirttiğini kaydetti. 

Cou, ayrıca M2 büyüme hedefinin para politikasının ''ihtiyatlı ve nötr'' kalacağı anlamına geldiğini söyleyerek, ''M2 büyümesini uygun seviyede tuttuğumuz sürece, tüketici fiyatlarında büyük bir artış olmayacak'' diye konuştu.

Çin 2008'de küresel finans kriziyle mücadele edebilmek için nispeten para politikasında gevşemeye gitmişti. Ülkede 2010'un sonunda ekonomi toparlanmaya başladıktan sonra Çin para politikasını tekrar ihtiyatlı hale getirmeye başladı.

Cou, para politikalarının emlak fiyatlarını soğutacağını hatta gelecekte güçlendireceğini belirtti. 

Emlak konusuyla ilgili, özel faiz oranları, ödeme oranlarının aşağı çekilmesi gibi önlemler alındığını kaydeden Cou, bunların tüm para politikasının dışında yapısal politikalar olduğuna dikkati çekti. 

KİM GELİRSE GELSİN İSTİKRARI KORUR

Cou, gazetecilerin üçüncü dönemde de merkez bankasının başında kalıp kalmayacağını sorması üzerine net bir cevap vermeyerek, ''Bu soruyu yanıtlayacak uygun konumda değilim, ancak bu ana kadar konuyla ilgili de bir fikrim yok'' şeklinde konuştu.

Merkez Bankası Başkanı Cou, Merkez Bankasının başına ileride kim gelirse gelsin, ''iyi politikaları, istikrarı ve sürekliliği'' koruyacağının altını çizdi.

Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Pan Gongşıng da, ''Çin bankalarında gerek tahsili gecikmiş krediler ve gerekse tahsili gecikmiş kredilerin oranlaması açısından son derece düşük bir seviyede seyredildiğini'' kaydetti.

Halen Çin bankalarında tahsili gecikmiş kredi oranının 50 milyar yüenden (yaklaşık 14,5 milyar TL) az olduğunu söyleyen Pan, bankalardaki tahsili gecikmiş kredi oranının yüzde 0,95 gibi düşük bir seviyede olduğunu söyledi.

Pan, ''Çin bankalarının genel olarak varlık kalitesinin iyi durumda olduğunu'' söyleyerek ''Bazı dönemsel dalgalanmaların normal olduğunu'' savundu.

Çin bankalarının son yıllardaki kar artışına dikkati çeken Pan, ''Bankalar, kar yeteneği ve risk yönetimi gibi konulardaki iyi durumunu istikrarlı bir şekilde sürdürecek ve yatırım cazibesini koruyacak'' diye konuştu.