BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,75
ALTIN 2.410,40
HABER /  GÜNCEL

Rehinelerin bırakılmasında 'iyi niyet' vurgusu

PKK’nın rehin tuttuğu sekiz kamu görevlisinin serbest bırakılmasıyla ilgili hükümet ve PKK cephesinden gelen açıklamalarda ‘iyi niyet’ vurgusu dikkat çekti.

Abone ol

PKK'nın elinde bulunan sekiz kamu görevlisi, Türkiye’den giden heyete teslim edildi.

Fransız Haber Ajansı AFP’ye konuşan BDP milletvekili Hüsamettin Zemberoğlu, ‘rehineleri güvenli bir şekilde teslim aldıklarını’ söyledi.

Fırat Haber Ajansı (ANF), teslimden sonra PKK'lılar ile heyet üyelerinin ortak basın açıklaması düzenlediğini bildirdi.

ANF'nin haberine göre, teslimin gerçekleştiği alanda PKK adına konuşan Baver Dersim amaçlarının ''sürece katkı sunmak olduğunu, esir askerlere kötü muamelede bulunmadıklarını'' söyledi.

PKK temsilcisi, ''Esirlerin teslim edilmesi tamamen insanidir. Her hangi bir pazarlık konusu değildir. Bugün burada bulunmamızın nedeni Kürt sorununun halen çözülmemiş olmasıdır" dedi.

Zaho'da aileleri ile görüştürüldükten sonra heyetle birlikte ayrılan askerler ve bir kamu görevlisi Habur'a giderek Türkiye'ye geçiş yaptı.

İyi niyet vurgusu

Serbest bırakma işlemiyle ilgili olarak taraflardan yapılan açıklamalarda iyi niyet vurgusu öne çıktı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, kamu görevlilerinin serbest bırakması için başlatılan girişimlerle ilgili dün yaptığı açıklamada “Bunlar süreçle ilgili iyi niyet gösterileri şeklinde değerlendirilmeli. Bu, süreç içerisinde pazarlığı yapılan konular değildir” diye konuşmuştu.

PKK da, 'insani amaçla hareket ettiklerini, bir pazarlığın söz konusu olmadığını' savundu.

Heyetteki isimlerden BDP milletvekili Adil Kurt ise PKK’nın kamu görevlilerini serbest bırakmasını ‘önemli bir jest’ olarak değerlendirdi

MİT ile PKK lideri Abdullah Öcalan arasındaki görüşme sürecinde PKK'nın rehin tuttuğu kamu görevlilerinin durumu da gündeme gelmiş; bu ayın başında PKK, rehineleri serbest bırakacağını duyurmuştu.

Rehineleri teslim almak üzere Kuzey Irak tarafına geçen heyet bugün kamu görevlilerini PKK’lılardan teslim almıştı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kamu görevlilerinin teslimiyle ilgili olarak "Uzun süre memleketten uzakta olan ve haber alamadığımız vatandaşlarımızın sağ salim dönmesi sevindirici. Şiddet, silah durursa o zaman güvenlik politikalarından reform politikalarına geçiş kolay olur. Böyle bir süreçteyiz, herkes bunun kıymetini bilsin ve neticeler iyi olsun" diye konuştu.

Kaçırılan kamu görevlilerinin teslim alınması için oluşturulan heyette, MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt ve Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu bulunuyor.

MİT ile PKK lideri Abdullah Öcalan arasındaki görüşme sürecinde PKK'nın rehin tuttuğu kamu görevlilerinin durumu da gündeme gelmiş; bu ayın başında PKK, rehineleri serbest bırakacağını duyurmuştu.