BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,82
ALTIN 2.430,41
HABER /  GÜNCEL

Çin'de Kuzey Kore'ye dostluk güvencesi

Kuzey Kore'den bir heyeti Pekin'de ağırlayan Çin lideri, Güney Kore'yle gerilim yaşayan Pyongyang'a 'dostluk bağlarını' koruma sözü verdi.

Abone ol

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Kuzey Kore'yle ülkesi arasındaki güçlü bağları koruma sözü verdi.

Kuzey Kore'nin başarısız roket denemesinin ardından Kore yarımadasından gerilim tırmandığı bir dönemde Kuzey'den gelen bir heyeti ağırlayan Çin lideri, iki ülke arasındaki yakın ilişkilere dikkat çekerek, ''Bu geleneği sürdürecek, uluslararası konularda stratejik iletişim ve eşgüdümü güçlendirerek, Kore yarımadasında istikrar ve barış için çaba göstereceğiz'' dedi.

Kuzey Kore, Seul'e karşı ''eşi benzeri görülmemiş bir eylem'' tehdidinde bulunmuştu.

Pyongyang, 13 Nisan'da fırlattığı roketle yörüngeye bir uydu yerleştirmeyi planladığını açıklamış, ancak bu gerekçe komşusu Güney Kore ve müttefikleri tarafından inandırıcı bulunmamıştı.

Güney Kore, ayrıca Kuzey Kore'nin üçüncü nükleer denemesi planladığına ilişkin işaretler bulunduğunu öne sürdü.

Çin, BM'de Kuzey Kore'nin füze fırlatmasını kınayan karar tasarısını veto etmemişti.

Pekin, iki Kore arasındaki gerilimin artması üzerine taraflara sükûnet çağrısında bulunuyor.

Roket geriliminin ardından taraflar arasında yaşanan söz düellosu Kuzey Kore ordusunun sert açıklamasıyla tırmanmış durumda.

Pyongyang, pazartesi günü ''hedeflerini küle dönüştürecek'' özel bir operasyonun ''yakında'' başlayacağı tehdidinde bulunmuştu.

Cuma günü başkentte düzenlenen gösteride de, Güney Kore cumhurbaşkanının ölmesi dilekleri dile getirildi.

Güney Kore ise, geçen hafta bir açıklama yaparak, Kuzey Kore'deki herhangi bir hedefi vurabilecek yeni bir füze kapasitesini devreye soktuğunu duyurdu.

Öte yandan, Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Washington'un geçen ay Pyonyang'da düzenlenen askeri geçit töreni sırasında hareketli yeni bir füze fırlatma sistemine ilişkin kuşkularını dile getirdi.

Uzmanlar, füze savunma sisteminin Çin yapımı olabileceğini öne sürdü.

Savunma dergisi Jane's Defence Weekly, adını açıklamadığı kaynaklara atfen, BM Güvenlik Konseyi'nin iddialar hakkında soruşturma başlattığını duyurdu.

Habere göre, eğer, Çin'in Kuzey Kore'ye teknoloji ya da araç sağladığı ortaya çıkarsa, bu BM Güvenlik Konseyi'nin 2006 ve 2009 yılında kabul ettiği kararların ihlali anlamına gelecek.

Beyaz Saray, iddiaları Çin hükümeti nezdinde gündeme getirdiklerini de açıkladı.

Pekin ise, iddialara BM kararlarına uymakta olduğu yanıtını verdi.