BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Çin'de avukatlara sadakat yemini uygulaması

Çin'de Adalet Bakanlığı avukatlık ruhsatı için önce ülkeye ve iktidardaki Komünist Parti'ye sadakat yemini edilmesi gerekeceğini açıkladı.

Abone ol

Çin Adalet Bakanlığı avukatların bundan böyle iktidardaki Komünist Parti'ye sadakat yemini edeceğini açıkladı.

Yeni uygulamaya göre avukatların, mesleklerini icra etmek için gerekli ruhsatı alır ya da yenilerken ülkelerine ve iktidardaki komünist partiye bağlılık yemini etmeleri gerekecek.

Uygulama hukuki zeminden yoksun ve yersiz diye eleştiriliyor, ama Çin Adalet Bakanlığı sadakat yemininin avukatların siyasi, mesleki ve ahlaki standartlarını yükselteceğini söyledi.

Resmi haber ajansı Xinhua'nın haberine göre, bakan ayrıca yemin törenlerinin hangi kurumlar tarafından düzenleneceğini de açıkladı ve avukatlık ruhsatının alınmasından sonra üç ay içinde yemin edilmesi gerektiğini bildirdi.

Yeni uygulama hassas bir siyasi dönüşüm sürecine, Komünist Parti'de on yılda bir gerçekleşen liderlik devrinin öncesine rastladı.

Son yıllarda Çin yetkiilileri hassas siyasi davaları üstlenen avukatlara baskıyı artırmışlardı.

"Uygunsuz, şaşırtıcı"

Geçen yıl yetkililer rejimi eleştiren kişiler ya da insan hakları savunucularının davalarını üstlenen avukatları caydırmak için avukatlık ruhsatlarını askıya alma ya da iptal uygulaması başlattı.

Gao Zhisheng ya da görme özürlü muhalif Chen Guangcheng gibi tanınmış avukatlar gizlice gözaltına ya da ev hapsine alındı.

2009 yılının Şubat ayında gözaltına alınan ve 2010 yılı Mart ayında kısa bir süre serbest bırakılan Gao kısa süre sonra kayboldu.

Ailesi bu yıl Ocak ayında, dini azınlıklar ve muhaliflerin davalarını üstlenen avukatın Xinjiang bölgesinde bir yerde hapis olduğunu bildirdi.

"Yalınayak avukat" lakabıyla tanınan Chen ise tek çocuk uygulaması konusunda yetkililerle çatıştı.

Chen, Shandong eyaletindeki Linyi'de, sağlık müdürlüğü yetkililerinin kendisini hamileliğin çok ilerlemesine rağmen kürtaja zorladığı ve sonra da kısırlaştırdıkları gerekçesiyle mahkemeye başvuran bir kadını savunmuştu.

Son açıklamadan sonra bir çok avukat yeni uygulamayı uygunsuz, şaşırtıcı, yasal zeminden yoksun ve hukukun üstünlüğüne aykırı bulduklarını söyleyerek kaygılarını belirttiler.

Geçen yıl iki ay gözaltında tutulan, Jiang Tianyog, Aids'lilerin haklarıyla ilgili davaları üstlenen bir avukat. Yeni uygulamanın "modern bir toplum için gülünç" olduğunu, başka bir ülkede uygulanmasının düşünülemeyeceğini kaydetti.

Bir başka tanınmış insan hakları avukatı Mo Shaoping ise Reuter ajansına "bir avukat olarak yapmanız gereken tek şey hukuku iyi bilmek ve müvekkilinize sadık olmaktır" dedi.