BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Çin toprağa göz dikti

Gıda ihtiyacını karşılamak için yabancı ülkelerden toprak alımı teşvik ediliyor.

Abone ol Tarımsal üretimi talebi karşılamaya yetmeyen Çin, çareyi ülke dışında üretim yapmakta buldu. Hükümet yatırımcıları, yabancı ülkelerde toprak almaya ya da kiralamaya teşvik ediyor.

Bir süredir küresel gıda krizinden çıkışın çarelerini arayan Çin hükümeti, Küba ve Afrika'daki bazı pilot uygulamaların ardından, yatırımcıları ülke dışında kaynak yaratmaya yönlendirmeye karar verdi.

Pekin Sabah gazetesinde açıklamaları yer alan Çin Tarım Bakanlığı'ndan yetkililer, Çinli üreticeleri, Latin Amerika, Avustralya, Rusya ve eski Sovyet cumhuriyetlerinde toprak kiralamaları ya da satın almaları konusunda cesaretlendirdiklerini dile getirdi.

Çin hükümeti, 1,3 milyarlık nüfusu açısından herhangi bir gıda sıkıntısı bulunmadığını dile getirse de, fiyat artışlarını engellemekte güçlük çekiyor.

Bu türden bir adımın, ülkenin gıda kaynaklarının güvenliğini uzun vadede sağlama konusunda da faydası olacağı düşünülüyor.

Çinli üreticilerin işleyecek toprak için ülke dışına bakmaya başlamasının bir başka nedeni de ülkede üretim maliyetlerinin artması.

Tüm dünyada Çin'in stratejik kaynakları ile ilgili hassasiyet düşünüldüğünde, Pekin'in bu son adımının nasıl karşılanacağı merak ediliyor. (BBC)