BIST 10.264
DOLAR 32,34
EURO 34,76
ALTIN 2.392,02
HABER /  GÜNCEL

Çin 'Tibetli rahiplerin kayıp olduğunu' reddediyor

Çin, son üç ay içinde bir Tibet manastırındaki 300 dolayında rahibin yasadışı şekilde gözaltına alındığı yolundaki BM açıklamasını reddetti.

Abone ol

Çin, son üç ay boyunca bir Tibet manastırındaki 300 dolayında rahibin yasadışı şekilde gözaltına alındığı yolundaki BM açıklamasını reddetti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei, Siçuan eyaletindeki Kirti manastırından "kimsenin zor kullanma sonucu ortadan kaybolmadığını" bildirdi.

Sözcü, yerel yetkililerin bazı rahipleri "yasal eğitim"den geçirmek üzere aldığını kaydetti.

İnsan hakları grupları, Mart ayında bir rahibin kendisini yakmasından bu yana manastırın kapısına kilit vurulduğunu söylüyorlar.

Bu olaydan sonra güvenlik güçleriyle rahipler arasında haftalar süren gerginlik ve olaylar çıkmıştı.

İnsan hakları grupları, Çin polisinin Nisan sonunda Aba'daki manastıra baskın düzenlediğini ve 300'ü aşkın rahibi tutukladığını belirtiyor.

Görgü tanıkları ve bu konuda kampanya yürüten gruplar, yüzlerce rahibin yasa dışı şekilde gözaltına alındığını söylüyor.

Dün, BM yetkilileri Çin'e söz konusu rahiplerin başına neler geldiğini sormuştu.

BM bünyesindeki, zor kullanma sonucu ortadan kaybolan kişilerle ilgili çalışma grubunca yayımlanan bildiride, Çinli yetkililerden bu kişiler hakkında kapsamlı soruşturma yapması istendi.

Ancak Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong, haftalık basın toplantısında, manastırda böyle birşey yaşanmadığını savundu.

Hong, "ilgili makamların", taraflı davranmaktan vazgeçmesi; tarafsız ve âdil davranması gerektiğini bildirdi.