BIST 9.965
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.427,43
HABER /  DÜNYA

Çin olayların acısını çıkaracak

Çin Uygur'da yüzlerce kişinin öldüğü olayların sorumlusu olarak gördüğü 200 kişiyi mahkeme önüne çıkarıyor.

Abone ol

Çin, 5 Temmuz'da meydana gelen ve 197 kişinin öldüğü Urumçi olaylarına karışan 200'den fazla kişiyi bu hafta yargılayacak.

İngilizce yayımlanan resmi China Daily gazetesinin adını açıklamadığı bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, duruşmaların Urumçi'deki Orta Dereceli Halk Mahkemesi'nde yapılacağı kaydedildi. Habere göre, 200'den fazla kişi resmi olarak tutuklandı. Yetkililer, resmi tutuklu sayısını bu aybaşında 83 olarak açıklamıştı.

Gazete kaç tutuklunun Uygur, kaçının Han Çinlisi olduğunu belirtmedi ancak duruşmalar için 170'ten fazla Uygur ve 20 Han Çinlisi için avukat tahsis edilmesi, yargılanacaklardan çoğunun azınlık grupların üyeleri olduğunu gösteriyor. Duruşmalar Uygurca ve Çince olarak görülecek.

Sanıkların düzeni bozmadan cinayete çeşitli derecelerde suçlandıkları belirtiliyor. Bu da bazı sanıkların idam cezası alabilecekleri anlamına geliyor.
Savcıların duruşma için aralarında kan lekeli tuğla ve sopaların da bulunduğu 3 bin 300 fiziki delil, 91 kamera kaydı ve 2 bin 150'den fazla fotoğraf hazırladığı ifade edildi. Gazete, güvenlik güçlerinin duruşmanın yapılacağı yerin çevresine konuşlandırıldığını ve 10 gündür devriye gezdiklerini bildirdi. Şehirde mahkemenin kararıyla birlikte tansiyonun yüksek olacağı ancak kaynakların Urumçi'de yeni bir ihtilaf şansının az olduğunu ifade ettiği kaydedildi.

Habere göre, duruşmaların yapılacağı Orta Dereceli Halk Mahkemesi'nin yanındaki Guo Mei isimli bir satıcı, yakını ölen birçok Han Çinlisinin jüri kararını izlemeye geleceğini ve yetkililerin bu kişilerin, sanıkların hazır bulunduğu sırada Uygurlar ile çatışmasından korktuklarını söyledi. Gazete, ismi belirtilmeyen bir Çinli işçinin de "Göstericilerin hafif ceza alması yada kanundan kaçması durumunda buna çok kızacağım. Masum insanların canına kıyanlar ve büyük hasara neden olanlar ağır şekilde cezalandırılmalı'' şeklindeki ifadelerine yer verdi. Haberde ayrıca Mayira adlı Urumçi sakini bir Uygur'un da soydaşı olan şüpheliler için yapılacak duruşmaların adaletli olmasını umduğu aktarıldı.

China Daily ayrıca 'bölücülerin ve vatanı bölmeye teşvik edenlerin' duruşmalarının dışında halka açık olacak duruşmalara yoğun ilginin olduğunu yazdı.

Pekin merkezli Hukuk Günlüğü gazetesi de duruşmaların yapılacağı mahkemede birkaç panel hazırlandığı, bu panellerin 3 yada 7 hakimden oluşacağını duyurmuştu. Aynı gazete, Sincan Uygur Özerk Bölgesi Yüksek Halk Mahkemesi'nin söz konusu duruşmalarda eksiklik yaşanmaması ve davaları iyi ele almaları için onlarca adli personel seçtiği ve bunları eğittiğini yazdı.