BIST 9.997
DOLAR 32,40
EURO 34,76
ALTIN 2.434,67
HABER /  GÜNCEL

Ramazanda kafa zammı yapılan ürünler

Ramazan'da etiketi değiştirenlerin foyası ortaya çıktı. Tüketiciler derneği fiyatları tek tek not etti. Bakın hangi yiyeceklerin fiyatı katlandı.

Abone ol

Ramazan ayından 15 gün önce fiyatları ''not eden'' Tüketiciler Birliği, Ramazanın gelmesiyle birlikte Konya'da zam gören ürünleri açıkladı. Buna göre Ramazanda zam rekortmeni yüzde 44 ile yufka oldu.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, Ramazan ayında zamlanan ürünleri açıklamak için, 15 gün önce bir çok ürünün fiyatlarını not ettiklerini söyledi.

Dinç, ''Uyarılara rağmen bir çok ürün zamlandı. Ramazanda zam rekortmeni yüzde 44 ile yufka oldu. Ramazanda zamlanan diğer ürünler ise kırmızı et, yumurta, şeker, hurma, peynir, zeytin ve reçel oldu'' dedi.

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan hamur işleri ve börekler için hazır satılan yufkalarda tam bir keşmekeş yaşandığını anlatan Dinç, yüzde 44'lük zammın ardından kilosu 3,5 liraya yükselen yufkanın, tüketicinin iştahını kaçırdığını belirtti.

RAMAZAN'DAN ÖNCE, RAMAZAN'DAN SONRA

Dinç, Ramazan ayından 15 gün önce kilosu 18 lira olan dana etinin kilosu, Ramazan'da yüzde 10'luk bir zamla 20 liraya, dana kıymanın fiyatı ise yine yüzde 10 zamla 15 liradan 17 liraya yükseldi.

Zam gören ürünler arasında yüzde 10'luk bir artışla yumurtanın ve yüzde 5'lik bir artışla şekerin de yer aldığını dile getiren Dinç, şekere gelen zammın bayram şekerindeki fiyat artışının da habercisi olduğunu vurguladı.

HURMA DA ZAMLANDI

Dinç, hurma fiyatlarında ithalatçıların Ramazan öncesi zam yapmadıklarını açıklamalarına rağmen tezgahlarda fiyat artışlarının açıkça görüldüğünü anlatarak, ''Geçen yıla göre Acve hurması yüzde 20, Medine hurması ise yüzde 10 zamlandı. Bağdat, İran, Tunus ve Cezayir'den gelen hurma fiyatlarında ise değişiklik yaşanmadı'' dedi.

Kahvaltılık çeşitler olan, peynir, zeytin, reçel, bal gibi ürünlerde de düşük de olsa fiyat artışları görüldüğünü anlatan Dinç, bitkisel yağlar ve Ramazan pidesinin ise zam görmeyen ürünler olduğunu söyledi.