BIST 10.083
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.435,10
HABER /  GÜNCEL

Karşılıksız çek veren fena yanacak

TBMM'nin yeni dönemde ilk işlerinden biri çek yasası ile ilgili düzenleme olacak… Çek suçu terör suçu gibi takip edilecek…

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA

İNTERNETHABER

ANKARA -
Meclis’e yeni dönemde gelecek en önemli yasalardan birisini çekle ilgili düzenleme oluşturacak. Çek ile ilgili suçları işleyenler bundan böyle terörist muamelesi görecekler. Çek suçları terör suçu gibi takibe alınacak ve failler de terörist gibi yakalanıp yargıya teslim edilecek ve yargılama süreci de yine benzer şekilde yapılacak.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yeni düzenlemeyle çekin, kara paranın ve terörün finansmanında kullanılmasının önüne geçmek için önlemler alınacağını söyledi. Karşılıksız çek nedeniyle 2009’da açılan dava sayısının 159 bini aştığını belirten Ergin, karşılıksız çek suçlarında kadınların da sayısının artmaya başladığını ifade etti. Ergin, “12 bin 249 kadına karşılıksız çekten dolayı açılmış dava yürüyor” dedi.

HAPİS CAYDIRMADI
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, MHP Milletvekili Alim Işık’ın soru önergesine verdiği yanıtta, 1985’te kabul edilen yasal değişiklikle karşılıksız çeke hapis cezası getirildiğini hatırlattı. Ergin, “Ancak hapis cezasına rağmen piyasada karşılıksız çek miktarı artmış, ceza davaları önemli rakamlara ulaşmıştır. Son 20 yıl içinde kanun üç defa değiştirildi, üç kez de Anayasa Mahkemesi’nce incelendi. Yeniden yasanın düzenlenmesi gerek” dedi.

ÇEKE TERÖR AYARI
Yeni hazırlanan tasarıyla tasarıyla kara paranın aklanması ve terörün finansmanı konusunda düzenlemeye gidildiğine dikkat çeken Ergin’in verdiği bilgilere göre yeni düzenlemede şu unsurlar bulunacak:

---Tüzel kişilere özellikle ticaret şirketlerine ilişkin ödeme ve tahsil işlemlerinin, şirketle ilgili olan veya olmayan gerçek kişilerin hesapları üzerinden yürütülmesi, çek hesabının tüzel kişiye ait olması halinde, bu tüzel kişi adına çek karşılığını süresi içinde bankada hazır tutmakla yükümlü kişi belirli olacak.

--Şirketten ayrılan kişi bu hususta sorumlu tutulamayacak.

--Çeki tüzel kişi adına düzenleyen kişinin adı ve soyadı çekten anlaşılacak.
--Hamiline çeklerin kayıt dışı ekonominin etkin araçlarından biri olmasının önlenmesi ve çekin, kara paranın aklanmasında, terörün finansmanında kullanılmamasının engellenmesi de amaçlanıyor. Bankaların çek hesabı açarken yaptıkları araştırmaların derinleştirilmesi, kimlik ve vergi numarası dışında kişinin tacir olup olmadığının açıklığa kavuşması sağlanacak.

-Hesap açtırmak isteyen kişiden yazılı beyan alınacak. Beyanda bulunan kişi sicil numarasını, tüzel kişilerde çekin bedelini tahsile amade kişinin kimler olduğunu belirtecek.

--Tüzel kişinin işlemlerini gerçek kişi üzerinden çek hesabı olarak yürütmesi engellenecek.

-Çekle ilgili düzenlemenin TCK ile uyumlu hale getirilmesi amacıyla, yeni düzenlemeyle birlikte etkin pişmanlık işleyecek.

-Çek defterlerinin ve yapraklarının geri verilmesinin yeniden düzenlenecek. Kullanılmış, dolaşımda olan çeklerin kimlere verildiği, keşide tarihleri belirtilecek.

-Çek hesabı sahibinin gerçek kişi olması halinde kendisi adına çek düzenlemek üzere bir başkasını temsilci olarak tayin edemeyecek.

-Yine tüzel kişi adına çek düzenleyen gerçek kişinin ad ve soyadı çek üzerinde açıkça yazılacak.

-Karşılıksız çekin cezası da yeniden düzenlenecek. Suçun karşılığında ceza olarak çekin karşılıksız kalan kısmıyla sınırlı olarak belirlenecek ve bu durumca ceza oranı artacak.

-- 2008’de açılan çek ile ilgili dava sayısı 211 bin 363
2009’da bu rakam ilk altı ay için 159 bin 774 dava ve bu davalarda yargılanan tam 221 bin 755 kişi var. Kadınlara açılan dava sayısı 12 bin 248, erkeklere açılan dava sayısı ise 146 bin 384,