BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Çin ile önemli bir anlaşma

Türkiye ile Çin arasında imzalanan Gıda Güvenliğine İlişkin Mutabakat Zaptı sebze meyve ihracatçılarını sevindirdi.

Abone ol

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, Türkiye ile Çin arasında imzalanan Gıda Güvenliğine İlişkin Mutabakat Zaptı'na ilişkin, "Geç kalınmış bir hamle olmasına rağmen çok önemli bir adım" dedi. 

Çalı, yazılı açıklamasında, Türkiye'deki yaş meyve ve sebze ürünlerini dünya pazarlarına açmak için faaliyetlerini yoğun bir şekilde sürdürdüklerini bildirdi. 

Bu kapsamda yurt dışında sürekli temaslarda bulunduklarını belirten Çalı, "Çalışmalar sonucunda pazar yelpazesini sürekli geliştiriyoruz. AB ve Orta Doğu ülkelerinde yaşanan siyasi ve ekonomik istikrarsızlık nedeniyle yönümüzü ABD, Japonya, Çin gibi ülkelere çevirdik. Çalışmalarımız daha çok bu ülkelerde yoğunlaşmış durumda" ifadelerini kullandı. 

Çalı, yeni pazarlara girmek için çalışmalara devam ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Uzak Doğu'ya meyve ihracatını geliştirme komitesi kurduk. Burada 10 yıldır faaliyetlerimiz devam ediyor. Uzun çalışmalarımız sonucunda Japonya'ya greyfurt ihraç izni almayı başardık. Limon ve kiraz içinde 1-2 yıl içinde izin alacağız. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker'in Çin ile imzaladığı 'Gıda Güvenliğine İlişkin Mutabakat Zaptı', geç kalınmış bir hamle olmasına rağmen çok önemli bir adım. İşin ucu bırakılmamalı. Tarımsal ürünler içerisinde önemli bir paya sahip olan yaş meyve ve sebzenin önünün açılması için ihraç izni alınmalıdır."