BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,69
ALTIN 2.411,88
HABER /  GÜNCEL

Çin ekonomisinde büyüme hızlandı

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7,5 oranında büyüdü. İlk çeyrekteki büyüme oranının aşılması, hükümetin aldığı önlemlerin etkisini gösterdiği şeklinde yorumlanıyor.

Abone ol

Çin ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7,5 oranında büyüdü. Büyüme oranının ilk çeyrekten de yüksek olması, hükümetin ekonomiyi canlandırmaya yönelik önlemlerinin etkisini göstermeye başladığı şeklinde yorumlandı.

Dünya'nın, ABD'den sonra en büyük ikinci ekonomisine sahip Çin yılın ilk çeyreğinde de yüzde 7,4 büyümüştü.

Çin'in bugün açıkladığı veriler Haziran ayında ülkede parakende satışların ve üretimin, dolayısıyla da iç tüketimin arttığını gösteriyor.

Ülkede perakende satışlarda yüzde 12,4, üretim de de yüzde 9,2 oranında artış var.

Büyüme hedefi yüzde 7,5

Çin'in 2014 için belirlediği büyüme hedefi yüzde 7,5'di.

Özellikle önemli piyasalarından ihraç talebinin azalması, son dönemde Çin'in ekonomik büyümesinin yavaşlamasına neden olmuştu.

Bu durum üzerine harekete geçen Pekin yönetimi, iç tüketimi artırmaya ve büyüme modelini daha dengeli hale getirmeyi amaçlayan bazı önlemler almıştı.

Çin Merkez Bankası geçen ay bankaların tutmaları gereken rezerv para miktarını azaltacağını açıklamıştı. Bu önlemle, bankaların küçük firmalara ve ihracat şirketlerine ve daha fazla kredi verebilmesi amaçlanıyor.

Pekin yönetimi Nisan ayında da küçük firmalara yönelik vergileri azaltacağını ve ülke çapında yeni demiryolu projelerini hızlandıracağını duyurmuştu.