BIST 10.471
DOLAR 32,85
EURO 35,20
ALTIN 2.449,70
HABER /  DÜNYA

Çin bu kez uçak kopyaladı

Kopyacı Çin, bu kez Rusları çıldırttı. Kalkıp Rusların son savaş uçağını kopyaladılar. Buyrun bakın fark görebilecek misiniz?

Abone ol Dünyanın en büyük silah ticaretini yapan Çin ve Rusya arasından son dönemlerde, savaş teknolojisi hırsızlığı tartışmaları yaşanıyor. Fotoğraftaki Rus uçağının aynısını yapan Çin, Moskova'ya çileden çıkarttı.

İki ülke arasında bir süredir devam eden savaş teknolojisi gerilimi son olayla doruğa tırmandı. Çin'in son marifeti Rusya'yı çıldırttı. Zira Rusların yaptığı en son savaş uçağını birebir kopyaladılar.

FARK GÖREBİLİYOR MUSUNUZ?
Üstteki Çin'in ürettiği J11B savaş uçağı...
Altaki ise Rusya'nın SU 27 SK savaş uçağı

Rusya'nın SU-27SK savaş uçağını Çin, J11B adıyla kopyalayıp "Kendi üretimi" diye görücüye çıkardı.  Bu uçağı ilk başta Çin ile Rusya birlikte üreteceklerdi. Ancak, Çin projeleri ele geçirdikten sonra ortak üretimden vazgeçtiğini açıkladı. Sonra tek başına uçağın seri üretimine geçti.

Uçağı gören Moskova yönetimi çılgına döndü. Rus Pravda gazetesi yazarlarından Viladimir Anohin'in köşesinde bu konuyu kaleme aldı. Yazar iki ülke arasında yaşanan silah teknolojisi hırsızlığının inanılmaz boyutlara ulaştığını yazdı.

Anohin'in iddiasına göre, Çin, Rusya'da üretilen savaş uçakları da dâhil sayısız savaş teknolojisini çalmış durumda. Resmi anlaşmalar gereği Rusya'dan normal yolla silah alabilen Çin, bununla yetinmeyerek farklı yöntemlere de başvuruyor.

Bu yöntemlerden biri savaş teknolojisine ait belgeleri çalmak, bir diğeri ise teknolojinin kendisini çalmak.

Rusya'nın en büyük silah alıcısı konumundaki Çin, ayrıca Ruya'dan aldığı numune silahları kopyalayarak, çoğaltmakla da suçlanıyor. İş gücünün en ucuz olduğu ülkelerin başında gelen Çin, Rusya'dan çaldığı numuneleri daha ucuza mal ediyor. Rusya Çin'in bu uygulamalarından dolayı, şu an için trilyon dolarlık zarara uğruyor.