BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Çık karşıma Erdoğan

Baykal'ın gündeminde Ergenekon ve dokunulmazlıklar vardı. CHP lideri Trabzon'dan Erdoğan'a meydan okudu.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Temiz Eller Operasyonu” açıklamasını eleştirerek, “Sen dokunulmazlıkların arkasına saklanacaksın, 13 tane yolsuzluk dosyan olacak, Temiz Eller Operasyonu yapacaksın. Sonra da Baykal engelliyor diyorsun. Çık karşıma. Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Deniz Baykal’ın, ikisinin dokunulmazlığını kaldıralım da Temiz Eller Operasyonu başlayıversin” dedi.

Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son zamanlarda gazeteciliğe merak saldığını, gazete sahipliğinin onu ilgilendirmeye başladığını ileri sürerek, ''Sabah ve ATV satılacak, bir baktık almak isteyenlerin hepsi yarı yolda devre dışında kaldılar. Tek şirket teklif verdi kim o, Başbakan'ın damadının genel müdürü olduğu şirket aldı. Parası milletten geldi. Sen diyorsun ki 'Kredi kartı borcunu ödeyemiyorum', ama Başbakan'ın damadının genel müdür olduğu şirkete 700 milyon dolar kredi veriyorsun, farkında değilsin'' diye konuştu.

''Bugüne kadar Koç ve Sabancı 700 milyon dolar kredi almadı'' diyen Baykal, ''Neyle alıyor, teminatı hiç sormayın o işleri. Onların hesabı sonra görülecek. Devlet, iktidar gücünü kendi yakınlarına bu milletin gazetelerini, televizyonlarını aktarabilmek için milletin parasını harcamak yakışır mı, uygun mu, doğru mu? Bunların hesabı sorulabiliyor mu, sorulamıyor'' dedi.

''ÜLKEDE BİR RAHATSIZLIK, BİR SIKINTI VAR''

Deniz Baykal, son günlere Türkiye'yi gerçekten çok rahatsız eden, toplumun en saygı değer insanlarına yönelik gözaltı uygulamaları başladığını belirterek, şunları söyledi:

''Ülkede bir rahatsızlık, bir sıkıntı var. 13 aydır iddianame yok, 13 aydır tutuklu insanlar var. 12 Eylül, darbe dönemlerinde, askeri rejim dönemlerinde olmadı, bu bir zulüm. Birisini gözaltına aldılar dediler ki 'Bu, bu işin kasası, finansörü' adamın 11 ay sonra cesedi çıktı cezaevinden. Kanser oldu ve öldü. Cenazesini evine nakledecek para bulamadılar. Edirne Belediyesi araba tahsis etti, öyle götürüldü. Kadın, aile perişan, bir kuruş para yok. O kişi finanse etmiş bu işi. Bu insan haklarına, demokrasiye aykırı. Bunları şikayet ettim. Bana dediler ki 'Bunların avukatı mısın', 'Ben ana muhalefet partisinin genel başkanıyım. Haksızlığa maruz kalan her mağdurun, her mazlumun, insan hakları ihlal edilen herkesin avukatı olmaktan şeref duyarım. Benim mağdur ve mazlum insanların avukatı olmam normal de sen Başbakan sıfatıyla bu davada savcılık mı yapıyorsun. Sen savcı olursan, ben haydi haydi avukat olurum' dedim.''

Başbakan Erdoğan'ın, konuyu değiştirmek amacıyla, 'Mafyaya, çetelere karşı savaş açtık Baykal onların avukatlığını yapıyor' dediğini ileri süren Baykal, şunları kaydetti:

''Hayır, ben Türkiye'nin, hukuk devletinin, yasaların mağdur ve mazlumların avukatlığını yapıyorum. Sen konuyu çetelere, mafyalara getirmek istiyorsan onu da konuşalım. 'Temiz eller operasyonu yapıyoruz' diyor Başbakan, sen kim, temiz eller operasyonu yapmak kim. Temiz eller operasyonu yapacak adamın önce kendi elinin temiz olması lazım. Temiz eller operasyonu ne zaman olur biliyor musunuz, dokunulmazlıklar kaldırıldığı zaman olur. Sen dokunulmazlıkların arkasına saklanacaksın, arkanda 13 tane yolsuzluk dosyası olacak, sonra bana dönüp diyeceksin ki 'Temiz eller operasyonu yapıyorum, Baykal engelliyor.''

''TÜRKİYE'Yİ HAK ETTİĞİ YOLA SOKACAĞIZ''

Temiz eller operasyonu yapılacaksa dokunulmazlıkların kalkması gerektiğini belirten CHP lideri Baykal, şöyle devam etti:

''Hadi Anayasa'daki dokunulmazlık maddesini değiştirme, hadi bütün milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırma, ama çık karşıma Recep Tayyip Erdoğan'la, Deniz Baykal'ın ikisinin dokunulmazlığını kaldır da temiz eller operasyonu bak gör nasıl yapılıyor. İkimizin dokunulmazlığını kaldıralım da başlasın temiz eller operasyonu. Temiz eller operasyonuymuş. Yazarları, bu memlekette 30 yıl şerefle hizmet vermiş, terörle mücadele için canını tehlikeye atmış silahlı kuvvetlerin namuslu, dürüst dört yıldızlı generallerini gözaltına alacak, sonra da 'temiz eller yapıyorum' diyecek. Sen temiz eller yapıyorsan çek elini gazetecilerden, generallerden yanındaki enerji mafyasına, ihale mafyasına bir bak.''

Deniz Baykal, durumun ortada olduğunu, bu dönemin kapanacağını ve yeni bir dönemin geleceğini savunarak, ''Türkiye, yeni, taze bir başlangıç yapacak. O taze başlangıcı hep beraber yapacağız. Türkiye'yi bölmeyeceğiz, böldürtmeyeceğiz. Türkiye'yi soymayacağız, soydurtmayacağız. Türkiye'ye insanımıza sahip çıkacağız, halkımızı ezmeyeceğiz, ezdirtmeyeceğiz. Milletimizin yüzünü hep beraber güldüreceğiz. Türkiye'yi hak ettiği yola sokacağız'' dedi.

Konuşmanın ardından Baykal, CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen ve Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu ile birlikte butona basarak, Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinin temelini attı.

Baykal ve beraberindekiler daha sonra Trabzon Belediyesi tarafından Karşıyaka Mahallesi'nde yaptırılan parkın açılışını gerçekleştirdi. Deniz Baykal burada, parkta bulunan çocuklarla fotoğraf çektirdi.

CHP Genel Başkanı Baykal, daha sonra Trabzonspor Kulübü Tesislerine gitti. Baykal'ı kulüp binası önünde Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener ve bazı yöneticiler karşıladı.

Baykal, burada yaptığı konuşmada, Şener ve Yönetim Kurulana başarı dileyerek, Trabzonspor'un her zaman şampiyonluğa oynayan güçlü bir takım olduğunu ifade etti.

Şener, Baykal'a 61 numaralı, üzerinde 'Deniz Baykal' yazılı bordo-mavili forma hediye etti.

HAMSİ VE ARMUT İKRAMI

Deniz Baykal, bir otelde partililerle bir araya gelerek yemek yedi. Partililerle bir araya geldiği sırada Baykal'ın yanına gelen bir kadın, siyasilerin başörtüsünden ellerini çekmelerini istediğini belirtti. Baykal, kadın ile bir süre görüştü.

Daha sonra otobüsle şehri gezen Baykal, vatandaşları selamladı. Esnaftan bazıları Baykal'a, hamsi ve armut ikram etti.

Trabzon Belediye Başkanlığını da ziyaret eden Baykal'a, Başkan Canalioğlu, üzerinde gümüş telkariden işlemeler bulunan kemençe hediye etti. Baykal, kemençeyi çalmak için bir süre uğraştı.