BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Özkök bilmece çözdürdü

Özkök'e suikast iddiaları ve darbe günlükleri Ergenekon'u solladı. Özkök'ün yeni açıklamaları gündemi meşgul edecek.

Abone ol

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı, emekli Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu öne sürülen günlüklerle ilgili tartışmalar devam ediyor. Özkök'e suikast iddiaları doğru mu? Eruygur'u çağırarak darbe toplantılarını izletirdi mi? Darbe günlükleri hakkında neler söyledi?

İşte bu kritik soruları Milliyet'ten Fikret Bila Özkök'e sordu. Paşanın darbe günlükleriyle ilgili  söyledikleri ilginç:
BÖYLE GİRİŞİMLER OLABİLİR

 ”Bu yeni bir haber değil. Chronicle dergisinde çıktı. O zaman da basına yansımıştı. Benim konumumdaki kişilere karşı böyle girişimler olabilir. Güvenlikten sorumlu arkadaşlar önlemlerini alırlar. Çoğunlukla da komutana söylemezler bile. Tedirginlik yaratmamak için. O tarihlerde benim güzergâhım zaman zaman bir önlem olarak değiştirilirdi.

KAYDA ALDIRMADIM

“Yargıya intikal etmiş konularda bir şey söylemem doğru olmaz. Basında yazılıp çiziliyor, yorumlar yapılıyor, iddialar yer alıyor. Bunlar yargının alanına giriyor. Şu kadarını söyleyeyim, ‘Ben, komutan arkadaşlarımın hiç birisini kayda alın diye emir vermedim. Kayda aldırmadım. Bu benim yapıma uygun bir davranış değildir.”

DARBECİ VEYA DEĞİL DİYEMEM

“ Yargı süreci başlamış bir konuda nasıl hüküm beyan edebilirim ki? Anılara dayanılarak bazı iddialar gündeme geldi. Ben darbeciler veya değiller diyemem. Bu iddiaları savcının ve mahkemenin araştırması gerekiyor. ‘O zaman Genelkurmay Başkanı olarak Hilmi Özkök de sorumludur’ diyorlar. İddiaların doğru olup olmadığını, sorumluları ve sorumlulukları tespit etmek yargının işi. Bu nedenle ben, ‘Türkiye’de herkes kendi işini yapsın!’ diyorum"

BAZI BİLGİLER DOĞRU
 
Şimdi bu günlüklerin ciddi bir vesika sayılıp sayılmayacağına yine mahkeme karar verecek. Bunu yargı araştıracak. Bazı bilgiler doğru. Bunu, basında yer aldığına göre Hurşit Tolon Paşa da söylemiş. “Benimle ilgili bölümlerde yanlışlık olmadığı için tekzip etme gereği duymadım” demiş.
Basında böyle yer aldı. Bakıyorum, benimle ilgili bazı bilgiler de doğru. Örneğin şûra toplantısında olduğumu yazıyor. Bakıyorum, evet o tarihte şûra toplantısındayım. Tarih tutuyor. Bunun gibi bazı tarih ve yer bilgileri doğru. Ama diğer bazı iddialar, bazı notlar... Onların doğru olup olmadığını ben değil yargı inceleyecek.”