BIST 10.182
DOLAR 32,36
EURO 34,62
ALTIN 2.380,30
HABER /  GÜNCEL

Cihaner tutukluyken firarda iddiası!

Ergenekon sanığı İlhan Cihaner'in, tutuklu kaldığı süre içerisinde cezaevinden firar ettiği iddiaları, Adalet Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

Abone ol

Ergenekon sanığı İlhan Cihaner'in, tutuklu kaldığı süre içerisinde cezaevinden firar ettiği iddiaları, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu'nu harekete geçirdi.

Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu, konuyu incelemesi için müfettiş görevlendirdi. 155'e gelen 'Cihaner otelde' ihbarı ve firar iddialarını Erzurum'da soruşturan müfettişin bazı tanıkların bilgisine başvurduğu bildirildi.

Adalet Bakanlığı, tutuklu bulunduğu sırada firar ettiği ileri sürülen eski başsavcı İlhan Cihaner ile ilgili iddiaları incelemeye aldı. Erzincan Başsavcısıyken Ergenekon Terör Örgütü soruşturması kapsamında tutuklanan ve 4 ay cezaevinde kalan Cihaner'in firar ettiğine ilişkin önemli iddialar gündeme gelmişti. Bunun üzerine harekete geçen Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu, Erzurum'daki iddiaları soruşturmak üzere bir müfettiş görevlendirdi.

BİLGİ VE BELGE TOPLUYOR

Ergenekon'un tutuksuz sanığı Cihaner, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından 'terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla 16 Şubat 2010'da makam odasında gözaltına alınmıştı. Cihaner sevk edildiği Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 4 ay tutuklu olarak cezaevinde kalan Cihaner'in, bu süre içinde hapishaneden firar ettiği iddiaları gündeme gelmişti. Gazeteci Kemal Özdemir, 'Ergenekon Fay Hattında Erzincan' isimli kitabında 'Cihaner'in tutukluluk süresi içersinde dışarı çıktığını yazmış ve bu iddiasını görgü tanıklarına dayandırmıştı.

ŞANAL'IN İNCELEMESİ ENGELLENDİ

Bir başka firar iddiası Savcı Osman Şanal'ın nöbetçi olduğu 3 Mayıs 2010 akşamında gerçekleşmişti. 155 polis ihbar hattına gelen bir telefonda, Cihaner'in tutuklu olmasına rağmen Erzurum'da bir grupla otelde toplantı yaptığı ileri sürülmüştü. Bunun üzerine harekete geçen Şanal'ın otel ile güzergâh üzerindeki kamera kayıtlarına el konulması talimatını verdiği belirtilmişti. Ancak, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı, ihbarla ilgili bilgileri toparlamaya çalışan Şanal'ı dosyadan el çektirdi. Bu ihbarı soruşturmak üzere sonradan görevlendirilen cezaevi savcısı ise takipsizlik kararı verdi. Bakanlık müfettişinin iddiayı gündeme getiren başta gazeteci Kemal Özdemir olmak üzere görgü tanıklarının bilgisine başvurduğu öğrenildi. Bakanlık müfettişinin firar iddialarına ilişkin, bilgi ve belge toplamaya devam ettiği öğrenildi.

GECELERİ DIŞARDA GEÇİRİRDİM

İlhan Cihaner, 'terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla 16 Şubat 2010'da gözaltına alındı. 4 ay cezaevinde kalan Cihaner, firar iddialarını soran gazetecilere alaycı bir dille şu karşılığı vermişti: "Bir itirafta bulunayım. Adalet Bakanlığı'nın ve Erzurum Başsavcısı'nın izniyle evet, gecelerimi hep dışarıda geçirdim. Sanırım Adalet Bakanlığı bu konuda bir açıklama yapar."