BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,80
ALTIN 2.398,91
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Çiftçiye elektrikle işkence!

Manisa’nın Kırkağaç ilçe merkezi ve birçok ova köyü, bu defa elektrik kesintisi haberleriyle zor günler geçiriyor.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM-  CHP Manisa milletvekili Sakine Öz çiftçinin dramını meclis gündemine taşıdı.

Çiftçinin sulama amaçlı elektriği, elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleşmesinin ardından, yeni bir uygulamaya gidilerek tek tek kesiliyor ve sayaçlar mühürleniyor. Elektrik özelleştirmeleri sonucunda, Gediz Elektrik Dağıtım AŞ ve Gediz Elektrik Perakende Satış AŞ hisselerini alan Bereket Enerji Grubu’na bağlı Aydem Elektrik Dağıtım AŞ, tarımsal sulama amaçlı elektrik bedellerini mahsül döneminde, yani Kasım ayında değil, her ay başında tahsil etme yoluna girişti.

Köy sakinleri ise, henüz mahsülü satıp paralarını alamadıkları için, sulama elektriği faturalarını ödeyemiyor ve sayaçlar şirket elemanları tarafından mühürleniyor. Yeni duruma isyan eden üreticiler, “elde avuçta yokken elektriği keserseniz, biz bu tarlaları, bağ bahçeyi neyle sulayacağız, hangi ürünü toplayıp da borcumuzu ödeyeceğiz” diyerek protesto gösterilerine başladılar.

Köylüler, sulama elektriği borçları için aylık fatura değil, mahsül sonuna dek erteleme istiyor, yeni uygulamaya derhal son verilmesi talebiyle yetkilileri göreve çağırıyor.

CHP Manisa Milletvekili Sakine ÖZ, Kırkağaç köylüsünün yaşadığı sorunu Meclis’te acilen gündeme getirdi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner YILDIZ’a yönelttiği soru önergesiyle köylülerin mağduriyetini giderebilecek çözüm önerilerini sıraladı. Sakine ÖZ, şimdi Taner YILDIZ’dan “amasız, fakatsız”,kalıcı çözümler bekliyor…

Milletvekili Sakine ÖZ’ün konuyla ilgili basın açıklaması şöyle:

“Manisa ilimizin Kırkağaç ilçesinin merkez ve ova köyleri, tarımsal sulama amaçlı elektrik borçlarını, yakın zamana kadar, mahsül döneminde toplu halde ödeyebiliyordu. Ne var ki, Gediz Elektrik Dağıtım AŞ ve Gediz Elektrik Perakende Satış AŞ hisselerinin Bereket Enerji Grubu şirketlerinden Aydem Elektrik Dağıtım AŞ’ye devrinin ardından, tarımsal sulama amaçlı elektrik bedellerini mahsül döneminde değil, aylık tahsil etme yoluna gidildi.

EV ELEKTRİĞİ İŞKENCESİ

Bakan Taner YILDIZ’a da aktardığımız gibi, çiftçilerimiz Aydem Elektrik Dağıtım AŞadlı firmanın bu uygulaması karşısında, mahsül bedellerini henüz alamadıklarıiçin ödemelerini gerçekleştiremedi.
Şirket, birçok ova köyünde, tarımsal sulama amaçlı elektrikleri keserek mühürledi, bunun sonucunda arazisini sulayamayan çiftçilerimiz, ürünlerinin telef olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Sorun, ne yazık ki, sadece Kırkağaç’la sıırlı değil, diğer ilçelerimizde de benzer elektrik kesintileri yoğunlaştı. Bu gibi özelleştirme hamlelelerinin ardından çiftçiyi değil, enerji rantını ön planda tutan hükümet, ‘çiftçi borcunu nasıl öder, hangi şartlarda toprağını sular’ diye düşünmeyi bıraktı, ‘neyi, nasıl satarım da kamu açıklarımı kapatırım’ diye hesap yapıyor.

Üreticilerimizin tarımsal sulama amaçlı elektriği, aylık fatura tahsilatıyoluyla ‘mesken elektriği’ gibi değerlendiriliyor, mahsül takvimine göre Kasım ayı sonunda toplu olarak alınma uygulaması terk ediliyor.

Sulama elektriğini aylık faturalandıran ve bu aylık borcunu ödeyemeyen üreticinin elektrik sayacını mühürleyen firmanın uygulaması, köylümüzün gerçeklerine tümüyle terstir ve çiftçilerimizin protestolarından da anlaşılabileceği üzere, mahsülün büyük ölçüde yanmasına neden olacak bir mağduriyet yaratmıştır.

Ayrıca, çiftçilerimiz, elektrik fatura detaylarını delil göstererek, elektrik kullanım bedelinde birbirlerinden farklı birim fiyatların uygulandığını iddia etmekte, bahse konu şirket tarafından hesaplama hataları yapıldığınısavunmaktadır.

ÜRÜN KAYBINA SEYİRCİ KALMAYIN

Bakan Taner YILDIZ’a sorduğumuz sorularda, öncelikle Kırkağaç ilçesinin merkez ve ova köylerinde yaşayan üreticilerimizin tarımsal sulama amaçlıelektrik faturalarının tahsilat dönemi konusunda beliren değişikliğin gerekçesini kendisinden öğrenmek istedik. Acaba bu değişiklikten üreticilerimiz haberdar edildi mi? Bu neyin hamlesidir, anlaşılan AKP hükümeti çiftçiyi tümüyle hesabınızdan çıkartmıştır.

Enerji Bakanı’na önerilerimiz açıktır:

Üreticilerimizin elektrik borçlarının mahsül döneminin sonuna dek ertelenmesine ve kesilen elektriklerinin yeniden bağlanmasına dönük bir planlama yapılsın; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile eşgüdümlü bir çalışmaya gidilerek üreticilerin sulamadan kaynaklanan sorunları giderilsin… Ayrıca, bakanlık, tarımsal sulama amaçlı elektrik faturalarında büyük oranda çelişkiler olduğunu savunan, birim fiyatların faturalara gelişigüzel yansıtıldığını, ek ödemelerin çok fazla ve adaletsiz olduğunu iddia eden halkımızın bu ihbarının bir an önce üzerine gitsin, elektrik faturalarındaki artış üzerine bir inceleme başlatsın.”