BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.393,38
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Eylemciye burs yok sorunu meclis gündeminde!

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, eylemci öğrenciye kredi verilmeyeceğini açıkladı, sorun meclise taşındı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- CHP Manisa milletvekili Özgür Özel, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, eylemci öğrenciye kredi verilmeyeceğini açıklamasının ardından Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Özel, soru önergesinde şunlara değindi:


Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından üniversite öğrencilerine verilen kredi ve burslarla ilgili bu sene açıklanan şartlar da “Gezi Eylemleri” kriterinin göz önünde bulundurulduğu ve bu ve benzeri eylemlere katılan öğrencilere kredi/burs verilmeyeceği görülmüştür. Bugün (30.07.2013) Kurumun internet sitesinde açıklanan başvuru şartlarında “Öğrenim kredisi verilmeyecek öğrenciler” başlığı altındaki bir madde dikkat çekmiştir.

Buna göre; “Öğrenim görmekte olduğu öğretim kurumlarında, eklentilerinde, kalmakta olduğu yurtta, öğretim kurumu veya barındığı yurdun dışında, münferiden veya topluca her ne şekilde olur ise olsun anarşi ve terör olaylarına karışan, öğrenim özgürlüğünü ihlal edici (Direniş, boykot, işgal, yazı yazma, resim yapma, slogan atma vs.) davranışlarda bulunan bu fiillere eksik veya tam teşebbüste bulunan, üzerinde veya kendi kullanımına bırakılmış yerlerde ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, bıçaklar vs. tüm kesici, delici, yakıcı, boğucu, ezici, parçalayıcı, eza ve cefa verici olarak salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere, özel nitelikte yapılmış olan her türlü suç aletlerinden birini veya bir kaçını bulunduran öğrencilere” öğrenim kredisi verilmeyecektir denilmiştir.

Bu nedenle;

• Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan öğrenim kredisi müracaatları koşullarında; Öğrenim kredisi verilmeyecek öğrenciler başlığı altında en demokratik hak ve özgürlük olan ve şiddet içermeyen direniş, boykot, slogan atma vs. özgürlüklerin kredi almayı engelleyici davranış olarak belirlenmesinin sebebi nedir?

• Aranan bu şartlar ile; Anayasamızın 34 üncü maddesi ile güvence altına alınan “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkı”nı ihlal edecek nitelikte bir uygulamaya gidilmiş olmasının Gezi Parkı eylemleri ile bir ilgisi var mıdır?

• Özellikle belirtilen şartlar arasında geçen “direniş”ten kasıt “Gezi Direnişi” midir?

• Öğrencilerin geçmişe dönük olarak katıldıkları eylemler de kredi/burs almalarının önünde bir engel teşkil edecek midir?

• Öğrencilerin katıldıkları demokratik eylemler nasıl tespit edilecektir?

• 31 Mayıs 2013’ten bu yana devam eden ve Türkiye’nin çok sayıda ilin çok sayıda üniversite öğrencisinin katıldığı Gezi Direnişine katılan eylemcilerin kimler olduğuna ilişkin Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmış ise bu çalışma kişilerin tespitine yönelik bir çalışma mıdır?

• Özellikle, gençlerimizin, eleştirel düşünme, tartışma, demokratik katılım gibi en temel becerilere ulaştığı ortamlar olan üniversitelerde devlet tarafından maddi imkanı bulunmayan öğrencilere verilen kredi/burs koşulları arasında şiddet içermeyen direniş, boykot, slogan atma vs. özgürlüklerinin yasaklanması hangi demokrasi kuralı ile bağdaşmaktadır?

• Dünyada üniversite öğrencilerine verilen kredi/burs koşullarında bugün ülkemizce ortaya konan buna benzer yasaklamalar bulunmakta mıdır? Bu ülkeler hangileridir ve bu yasaklamalar nelerdir?