BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,70
ALTIN 2.396,15
HABER /  GÜNCEL

CIAden gazetecilere dava

İsviçre'de 3 gazeteci, CIA'in gizli sırlarını ifşa etmekle suçlanıyor. Peki ama gazeteciler hangi sırları ortaya çıkarmıştı?

Abone ol

İsviçre'de üç gazeteci, Amerikan istihbaratının Avrupa'daki gizli cezaevleriyle ilgili bir belgeyi yayınladıkları için savunma sırlarını ifşa etmekle suçlanıyor.

"SonntagsBlick" dergisi için çalışan gazeteciler aleyhinde askeri mahkemede dava açıldı. Bern'de yayınlanan resmi açıklamaya göre, "Amerikan istihbarat servislerinin (CIA) yurt dışındaki sözde tutuklama merkezleri ve sorgulama yöntemleri" adlı belgeyi 8 Ocak 2006'da yayınlayan gazeteciler yargılanacak.
Mısır Dışişleri Bakanlığının imzasını taşıyan gizli belge, İsviçre istihbaratınca ele geçirilmişti. Belgeye bir şekilde ulaşan gazeteciler, bunu yayınlamaya karar vermişti.

BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİNDE GİZLİ CEZAEVLERİ VAR

Belgede 23 Iraklı ve Afganın, Romanya'da Köstence yakınlarındaki Mihail Kogalniceanu Amerikan üssünde sorgulandığı doğrulanıyordu. Belgeye göre, ABD'nin Kosova, Ukrayna, Makedonya ve Bulgaristan'da da benzer sorgu merkezlerine sahip olduğu vurgulanıyordu.

Belge, CIA'nın Avrupa'daki gizli merkezlerinin varlığını resmen doğrulayan ilk belge niteliği taşıyordu. Belgenin gazetecilerin eline nasıl geçtiğinin belirlenmesi için de soruşturma açılmış bulunuyor. Gazeteciler, askeri sırları yayınlamakla suçlanıyor. Askeri mahkeme sözcüsü, "Gazeteciler işlerini yapıyorsa, biz de kendi işimizi yapıyoruz" dedi.