BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

CIA bu görüntüleri inceledi

Kuzey Kore lideri Kim Jong İl'in sağlık durumu hakkındaki muammayı CIA çözdü. CIA'ya göre İl ya öldü yada koma halinde.

Abone ol Kuzey Kore lideri Kim Jong İl'in sağlık durumu hakkındaki muammayı CIA çözdü. Kuzey Kore devlet televizyonu KCTV 'Yaşıyor ve turp gibi' iddiasını kanıtlamak için liderin yeni görüntülerini yayınladı. CIA görüntüleri inceledi ve ilginç bir sonuca vardı.

Dünyanın en "kapalı kutu" ülkesi Kuzey Kore'yi demir yumrukla yöneten "Kızıl Lider" Kim Jong İl'in sağlığı hakkındaki muammayı, CIA çözdü.

Son zamanlarda Batı medyasında, Kim Jong İl'in çok ağır hasta olduğu hatta ölmüş olabileceği yolundaki iddiaları yalanlamak için Kuzey Kore devlet televizyonu KCTV, geçtiğimiz günlerde Kim Jong İl'in yeni görüntülerini yayınladı.

Bir kadın askeri birliğini denetlerken görüntülenen Kim Jong Il'in oldukça sağlıklı olduğu görülüyor.

Ama dünyayı, Kim Jong İl'in sağlıklı ve işinin başında olduğuna ikna etmeye yönelik görüntüler, Kuzey Kore'de herkesi rahatlatsa da CIA'yı harekete geçirdi.

İŞTE İSTİHBARAT ÖRGÜTÜNÜN VARDIĞI SONUÇLAR

Görüntüleri hemen incelemeye alan Amerikan istihbarat örgütü, şu sonuçlara vardı:

"- Görüntüler, iddia eddildiği gibi taze değil. Herkes biliyor ki Kuzey Kore'de şu sıralar sonbahar yaşanıyor. Bu görüntülerde bitkiler yemyeşil. Tek kuru yaprak yok.

- Açık havada çekilmiş görüntülerde gölgeler, yaz aylarındaki açıyı oluşturıyor. Sonbaharda gölgeler daha uzun olmalı.

- Kim Jong İl'in ağustos sonunda beyin kanaması geçirdiği biliniyor. Pyongyang'da tedavi edildiği de... Bu ziyaret, böyle bir rahatsızlıktan sonra gerçekleşmiş olamaz. Beyin kanaması geçirmiş bir insan, 2 ay sonra böyle görünmez. Dolayısıyla görüntüler çok önce çekilmiş.

Sonuç: Kim Jong İl'in iyi olduğunu göstermek için bu görüntüleri yayınlamak, tam aksini ispatlar. Kuzey Kore lideri hayatta değil ya da bitkisel hayatta. "

İşte CIA'nın vardığı sonuç böyle. Kuzey Kore yönetiminin neden böyle bir aldatmacaya başvurduğuna gelince...

BU ALDATMACANIN NEDENİ ESKİ BİR GELENEK

Tokyo'daki Waseda Üniversitesi Profesörü Toşimitsu Şigemura, durumu şöyle açıklıyor:

"Eski Sovyet liderlerin de ölümü, yeni lider belirleninceye kadar bir süre halktan gizlenirdi. En çarpıcı örnek Brejnev'dir. Günlerce ölümü halktan saklandı. Stalin için de öyle olmuştu. İşte komünist Kuzey Kore bu geleneği sürdürüyor.

Pyongyang'da, kapalı kapılar ardında şu sıralar yeni liderin kim olacağıyla ilgili muhtemelen ciddi tartışmalar yaşanıyor. Bildiğimiz kadarıyla bir grup, hala Kim Jong İl'in ikinci oğlu Kim Jong Khol'ün (27) iktidara getirilmesini istiyor. Bir başka grup ise, artık Çin örneğini benimseyip dünyaya açılacak bir halef peşinde. İşte bu belli olmadan Kim Jong İl'in ölümü halka açıklanmaz."