BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.436,03
HABER /  GÜNCEL

CHP'ye reddi hakim şoku!

CHP'nin yüksek yargıyı yeniden şekillendiren yasaya ilişkin itirazında yaşanan bu gelişme, CHP'lileri hayal kırıklığına uğrattı

Abone ol

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin yüksek yargıyı yeniden şekillendiren yasanın iptali istemini ve "Üzülerek söyleyeyim, yüksek yargı bugüne dek uyumaktan başka bir şey yapmadı" diyen Başkan Haşim Kılıç'a görüş açıkladığı iddiasıyla yapılan reddi hâkim talebini reddetti.

Böylece yargıyı hızlandırmak amacıyla hazırlanan Yargıtay ve Danıştay'daki üye ve daire sayılarını artıran, 2 heyetle çalışma modeli getiren düzenleme vize aldı.

CHP DAVASI

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve beraberindeki CHP'li milletvekilleri, yargıyı yeniden şekillendiren 6110 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için dava açmıştı. CHP, Haşim Kılıç'ın, daha tasarı aşamasında bir gazetede yer alan sözleriyle hükümetten yana görüş açıkladığı, mahkemeyi zan altında bıraktığı iddiasıyla reddi hâkim talebinde de bulunmuştu.

VİZE ALAN MADDELER

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusunu 30 Mart'ta esastan görüştü. Kılıç'a reddi hâkim talebi reddedildi. Yasanın iptali istemi de esastan görüşülüp reddedildi. 'Haberal maddesi' olarak bilinen, hâkimlere karşı devlet aleyhine dava açılabileceğine ilişkin 4 maddeyle ilgili ise "ayrı düzenleme yapıldığı, konusu ve uygulama olanağı kalmadığı" için karar verilmesine yer olmadığına karar verildi. Vize alan düzenlemeler şöyle:

- Danıştay'ın daire sayısının 13'ten 15'e çıkarılıp üye sayısının artırılması.

- Yargıtay'ın hukuk dairelerinin sayısını 23'e, ceza dairelerinin sayısını 15'e çıkaran ve yeteri kadar üye bulundurulacağına ilişkin düzenleme.

- Yargıtay ve Danıştay'da dairelerin 1'den fazla heyet halinde çalışması.

- Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'nın "hizmetin gerektirdiği yönetmelikte belirtilen birim ve müdürlüklerden" oluşacağı ibaresi.

- Yargıtay'da işbölümünün nasıl yapılacağına ilişkin düzenleme.