BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,89
ALTIN 2.443,28
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'nin imar rantı skandalı büyüyor!

CHP'nin Ankara eski İl Başkanı Şengül'ün açıklamaları ile ortaya çıkan 'imar rantı' skandalı büyüyor.

Abone ol

CHP'nin Ankara eski İl Başkanı Tarık Şengül'ün 'imar rantı' açıklamaları ile Yenimahalle Belediyesi'nde çıkan ve partiyi sarsan skandalın yeni bir boyutu ortaya çıktı. Yenimahalle Belediyesi Meclisi'nin, ticaret alanı olarak ayrılan yere rezidans yapılabilmesi için düzenleme yaptığı belirlendi. Bu şekilde Havuzlu Konaklar adı ile başlayan ve imar artırımları ile yapılaşma oranları artırılan arsaya rezidans yapılabilmesi fırsatı sunulmuş oldu.

CHP Ankara eski İl Başkanı Tarık Şengül, "tenzili rütbeye uğramış bir genel başkan yardımcısı" tanımlaması ile işaret ettiği CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in referansı ile kendisine gelen ve seçim çalışmalarına ekonomik katkı sunma vaadiyle Şehir Planlamacıları Odası'nın dava açmasının önüne geçmesini isteyen işadamı A.B'ye Yenimahalle Belediyesi'nin ekstra "rant" sağladığı kaydedildi.

ÖNCE HAYIR SONRA EVET DEDİLER

Temelleri 2002 yılında EMA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yılmaz tarafından atılan Ema Havuzlu Konakları "devasa saray yavrusu" olarak tanıtıldı. 2002 krizi ile Yılmaz batarken, evlerin bir bölümünün birden fazla kişiye satıldığı ortaya çıktı. Daha sonra iki firma daha siteyi bitirme girişiminde bulunsa da başarılı olamadı. Son olarak işadamı A.B'nin firması tarafından alındı. Şengül, iddiaları gündeme getirdiği sırada Çayyolu'ndaki arazi ile ilgili yapılan bir imar değişikliği ile 188 konut sayısının 5 kat civarında artarak 892'ye ulaşmasının sağlandığı ve ortada 300 milyon dolarlık bir rant oluşturulduğu idddiasında bulundu. EMA Asmabahçe Konutları olarak başlayan ve toplamda 79 konak olarak belirlenen proje imar planları değişiklikleri ile önce 188'e ardından da 892'ye çıktı. 14 Mart 2011'de İl Genel Meclisi'nde Ema Konakları'nın da aralarında bulunduğu arazi ile ilgili yoğunluklarda artırıma gidildi.

Rapor komisyonda oylanırken, CHP'li ve MHP'li komisyon üyeleri red oyu vermelerine rağmen kabul edildi. Planın 1/5000 kısmının kabul edilmesinin ardından 1/1000'lik plan Yenimahalle Belediyesi Meclisi'ne geldi. Burada İl Genel Meclisi'nde hayır oyu veren CHP'li üyeler, "evet" oyu vererek şaşırttı.

EKSTRADAN 250 DAİRE

Yenimahalle Belediyesi'nin İl Genel Meclisi'nin kullanabileceği bir hak olan plan tadilatlarında değişikliğe giderek, "ticaret alanı" ibaresine "rezidans"ı da eklediği iddia edildi. Bu şekilde ticaret alanının rezidans yapılması ile ekstradan konut sayısına 250 civarında daire eklenebileceği ileri sürüldü. Ticaret alanlarında hakların yüksek olduğuna işaret eden uzmanlar, 1/1000'lik planlarda bu tür düzenlemeler yapılmasının mümkün olmadığına dikkat çekti.

RANTI GÖRMEDİ

CHP Ankara eski İl Başkanı Tarık Şengül'ün Yenimahalle'deki 300 milyon liralık rant iddiaları ile sarsılan CHP, "usulüne uygun" olarak yaptığı incelemede herkesi suçsuz buldu. CHP'nin incelemesinin sonuçları yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın tarafından açıklandı. Günaydın, hazırladığı raporda CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile CHP'li Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar'ın suçsuz olduğunu kayıtlara geçirdi.