BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'nin iktidarını engelleyen...

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu.

Abone ol

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında 12 Mart darbesinde en çok CHP'nin yara aldığını, CHP'nin iktidar yolunda en çok bu yüzden engellendiğini açıkladı. Ayrıca konuşmasının uzun bir bölümünü Uludere Raporu'yla yaptı.

İşte Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları...

CHP'NİN İKTİDARINI DARBELER ENGELLEMİŞTİR

''Bülent Ecevit 12 Mart muhtırasına karşı çıkmıştır. CHP'den eğer bakan verirseniz istifa ederim demişti ve istifa etmişti. Darbelerin en çok CHP'yi etkilediği dönem 12 Mart'tır. İktidara en yakın olunan dönemde, hep darbeler olmuştur. CHP'nin iktidarını, darbeler engellemiştir. Bakanlarımız içeri atılmıştır, mal varlıklarımıza el konuşmuştur. 12 Mart darbesi bizim kararlı duruşumuzu göstermemiz açısından önemli bir tarih olmuştur.

OLAYIN NE OLDUĞU BİLİNİYOR, FAKAT AÇIKLANMIYOR

''Bir devlet düşünün ve o devleti yöneten hükümet düşünün. 34 vatandaşımızı öldürdüğümüzü düşünün. Uludere olayı sıradan bir olay değildir. O yüzden herkesin AKP hükümeti neler yapıyor diye düşünmesi lazım. Ölenlerin çoğunun yaşı 18'in altında. 14 aydır bu olay çözülemiyor. Bu olayda ne olunduğunu biliyor iktidar, ama halka açıklamıyor.''

ERDOĞAN'IN KONUŞMASIYLA RAPORUN İLGİSİ YOK

''Olay sonrası komisyon kuruldu. Uludere olayı açığa çıksın diye. Komisyon kuruldu, Uludere'ye gidildi. Sonrasında alt komisyon kuruldu. Komisyon şu soruların cevabını aradı; İnsansız hava aracı görüntülerini kim değerlendirdi ve analizini kim yaptı? Bombalanacak kişilerin PKK'lı olduğuna kim karar verdi? Vur emrini kim verdi? Bu soruların cevabı kolay. Uludere olayı Ankara'nın derin dehlizlerinde kaybolmaz kaybolamaz diye Erdoğan biz faili meçhullerin üzerine gideriz demek istiyor. Bunu söyledi ama ortaya çıkan rapor bambaşka.''

İŞİN UCU ERDOĞAN'A DAYANINCA AKAN SULAR DURUYOR

''İşin ucu Erdoğan'a dayanınca orada akan sular duruyor. Erdoğan şimdi 34 yurttaşımızın katledildiği olayı nasıl kapatacağını düşünüyor. İlk dikkatimizi çeken olayda katıldığı bir TV programında onlarda üyedir, bombalara basmıyor dedi. Onların PKK'lı olduğunu ima etti.

Olay çok üzücü bir olay, ölenler sivil yurttaşlarımızdır. Bu sözü kullandırlar. İdris Naim Şahin'de bir açıklama yapıyor. 34 insanımız, çoğu 18'in altında olan kişiler figürandır. Biz buraya takılıp kalıyoruz dedi. Bunu söyleyen bir bakan.''

AK PARTİ'NİN TAVRI OLAYI KAPATMAYA ÇALIŞIYOR

''Olay gerçekten de acı bir olay. Olay aydınlanması gerekn bir olay. 34 yurttaşımızı bilerek ve isteyerek birilerinin talimatıyla gidip öldürdük.

Onların yazdığı mektuplardan bir ikisini söylemek istiyor. Birisi gidenlerin hepsi kardeş ve akrabaydılar. Onlar yırtık ayakkabılarla soğuk yolda üç beş kuruş için gidiyorlardır. Allah aşkına, hukuk aşkına, adalet aşkına olanları aydınlatın.

Bir diğeri ise biz oğlumuzu satın almadık, oğlumuzun kanının bedeli için ne para ne de tazminat. Bizim devletten tek isteğimiz faillerin ortaya çıkarılması. Biz ağladık başka annelerin ağlamasını istemiyoruz. CHP olarak mademki adaleti arıyoruz kimliği ne olursa olsun, oturduğu yer ne olursa olsun, inancı ne olursa olsun herkese eşit yaklaşmalıyız. Onlar bizim insanımız.

AKP'nin tavrı olayı kapatmaya çalışıyor. Gelin görünki oradaki köylüler ne istiyor. Olayı bir bütün olarak görmenizi sağlamak için başından sonuna kadar aktardım. Hukukun üstünlüğüne inanıyoruz. Onlar kaçakcılığı geçim kaynağı edinmiş. Eğer bizim insanımız bunu iş olarak görüyorsa devletin düşünmesi lazım. Herkes biliyor onların kaçağa gittiğini. Onlar katır sırtında üç beş kuruş para kazanmak için uğraşıyor. İktidar görevini yerine getirememiştir. Onlara iş olanağı sağlanmamıştır.''

LEVENT GÖK HESAP VERİLMELİ DİYOR

''Uludere raporunu hazırlayan Levent Gök arkadaşıımız, bütün bu olayları bir uzman gibi bütün ayrıntılarıyla dğerlendiren bu arkadşımızdır. Olay kapatılmak isteniyor. Ama bu arkadaşımız hayır diyor. Burada bir insanlık dramı var diyor. Yasa dışı bir olay diyor. Hesap verilmeli diyor. Rapor üyelere dağıtılıyor. Sonra raporları toplayacağız diyor. Neden, çünkü medyaya sızmasın diye. Milletvekillere rapor veriliyor ve sonrasında alınıyor.

Sayın Çiçek'e sesleniyorum. Bir komisyon kurulu nasıl raporu ilk önce okuyun sonra toplatacağız der? Siz milletvekiline güvenmiyor musunuz? Olayı kapatmak istiyorlar. Hani siz değil miymidiniz Ankara'nın derin dehlizlerinde kaybolmayacak diyenler? Siz 34 kişinin annesine hesap veremezsiniz ama vermek zorundasınız.''

İYİ Kİ CHP VAR, YOKSA...

''Sorumluları bulun. İnsanlık adına utanç vericidir bu durum. Herkes ellerini vicdanına koyup şunu söylemeli. İyi ki CHP var. Biz bu olayı sonuna kadar takip edeceğiz.

Adalet yüce bir kavrandır, soylu bir kavramdır. Adalet milletin vicdanıdır. Adalet kavramı kişiden kişiye değişmez, eğilip bükülmez. Bir bilge diyor ya adalet kutup yıldızı gibidir bütün evren onun etrafında döner.

Anneler ne istiyor adalet istiyor. Ama yanlış kişiden istiyor. Adaletsizliği kural yapmış bir iktidardan istiyor. Olayları kapatmalarına kim engel oluyor? CHP! Diğer partilerin hiçbirinden ses seda yok. İnsan haklarının ne olduğunu bilmiyor o partiler. 

BİZ İNSAN AYIRT ETMİYORUZ

''Biz arkadaşlarımızı hasta mahkumlara gönderirken onların siyasi kimliklerine bakmadık. Yunus Emre çarşısında faciaya yakalanan arkadaşlarımız. Biz siz gelirken hangi partiye oy veriyorsunuz mu dedik?

Nerede hak arayan bir vatandaş varsa kapısını çalacağı tek parti CHP'dir. Biz en az 7 8 kez failler bulunsun diye önerge verdik. Tamamı AKP üyelerince reddedildi. Düşünün para verdik sesini kes diyorlar. Ne diyor anne biz oğlumuzu satın almadık diyorlar. Adalet isteyen bir anne. Evlat acısının ne kadar derin olduğunu bir anneden başka kim bilebilir?

O anne bizim askerlerimizi minibüsün içinden kurtaran anne. Başını aldım diyor dizlerimin üstüne koydum diyor. Biz bu annenin adalet anlayışını konuşuyoruz. Siz diyorsunuzki anneye al parayı sus.''

BU HATA KAYIPLARIMIZ FAZLA

''Bu hafta kayıplarımızın fazla olduğu bir hafta. Niyazi Bahçecioğlu Kayseri'ye büyük faydaları dokunmuş bir insandı.

Metin Serezli sinemada önemli bir aktör, o da yaşamını yitirdi. Sanat camiasının başı sağolsun. Almanya'da meydana gelen yangın sonrası arkadaşlarımız Almanya'ya gitti. Cenazeler geldiğinde Afyon'a da gidilecek. Umarım olay bir an önce aydınlanır.''