BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.437,09
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'li vekiller başsavcının yanında

CHP'nin 3 hukukçu milletvekili bugün kritik görüşme gerçekleştirdi. Konu ise özel hayatın gizliliğinin ihlaliydi...

Abone ol

CHP'nin hukukçu milletvekilleri Mahmut Tanal, Ali Özgündüz, Emre Köprülü ve Ercan Cengiz, soruşturmalarda dinlemeye konu olayla ilgisiz tüm konuşmaların hazırlanan iddianamelerde yer almasını ve bu yolla özel hayatın teşhirinin engellenmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Hasan Turan Yavuzyılmaz ile görüştü.

CHP'li milletvekilleri, Başsavcıvekili Yavuzyılmaz ile görüşmek için sabah saatlerinde Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne geldi. Yaklaşık 30 dakika Başsavcıvekili ile görüşen milletvekilleri adliye çıkışında basın açıklaması yaptı. Açıklamaya İstanbul İl Örgütünü'nden bir grup da destek verdi. Milletvekilleri adına konuşan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, ziyaretlerinin iki temel sebebi olduğunu ifade ederek, "12 Eylül 2010'da yapılan referandumun ardından HSYK'da tam bir yıl önce 17 Ekim 2010'da ilk seçim gerçekleşti. Bu seçimlerde kadın ile erkek, siyah ile beyaz, siyasete bağımlı olanlarla ile olmayanlar ayrımı yapılmıştır" dedi.

''YARGININ SİYASALLAŞTIĞI" İDDİASI

HSYK seçimlerinin bakanlık, müsteşar ve müsteşar yardımcıları tarafından yürütüldüğünü savunan Tanal, "Seçimler öncesi yüksek yargı üyesi bir hakim, 'bakanlık eşeği aday gösterse ona oy veririm' demiştir. Bu yargının siyasallaştığının göstergesidir. Yargısı siyasallaşan ulusun bireylerinin temel hak ve özgürlükleri tehlike altındadır. Hukukun amacı adaletsizliği önlemektir. Kirlenme olduktan sonra temizlemeyi değil, kirlenmenin olmaması için ne yapılmalı konularında görüşmek için buraya geldik" diye konuştu.

''İDDİANAMEYİ HAZIRLAYAN SAVCILAR HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILIP AÇILMADIĞINI SORDUK"

Ziyaretin diğer nedeninin ise Odatv İddianamesine soruşturma ile ilgisi olmayan kişilerin telefon görüşmelerinin yer alması olduğunu kaydeden Tanal, "İddianame ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8. maddesi olan 'özel yaşama, aile yaşamına ve haberleşmeye saygı' ve Anayasamızın 20,21 ve 22. maddelerini kapsayan 'Özel hayatın gizliliği' hakları ihlal edilmiştir. İddianame ayrıca kendisi ile çelişmektedir. Özel hayatın gizliliğini ihlal etmekle suçlanan kişilerin davasında bizzat dava ile ilgisi olmayan kişilerin özel hayatları ihlal edilmektedir. Bu soruşturmada iddianameyi hazırlayan savcılar ve kabul eden hakimler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığını öğrenmek için başsavcı ile görüşmeye geldik" dedi.

''HASSAS BİR KONU"

Başsavcının daha önce belli olan bir programı yüzünden burada olmaması nedeniyle Başsavcıvekili Hasan Turan Yavuzyılmaz ile görüştüklerini belirten Tanal Yavuzyılmaz'ın 'bu konuda yetkili olmadığı ancak bunun hassas bir konu olduğunu, bununla ilgileneceğini' ifade ettiğini söyledi. Basın açıklamasının ardından CHP'liler adliyeden ayrıldı.

KILIÇDAROĞLU'NUN TELEFON KONUŞMASI DA İDDİANAMEDE YER ALMIŞTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Odatv davasının tutuklu sanığı gazeteci yazar Soner Yalçın ile yaptığı bir telefon konuşması da delil olarak Oda TV iddianamesine konulmuştu.