BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'li vekilden Ergene için soru önergesi

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan MEclis Başkanlığına sunduğu önergede Ergene Nehri'nin kirliliğine dikkat çekti

Abone ol

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan'ın Ergene Nehrinin kirliliği ile ilgili Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve ilgili bakanlarına sorulmak üzere Meclis Başkanlığına önerge sundu.

İşte o önerge;

Ergene havzasında bulunan sanayi ve yerleşim alanlarındaki atık su arıtma tesislerinin bulunmaması sebebiyle, sanayi atıkları ve evsel atıklar doğrudan Ergene'ye ve kollarına deşarj edilmektedir. Yine, Trakya bölgesinde yer alan geniş tarım arazilerindeki bilinçsiz gübreleme ve ziraî ilaçlama faaliyetleri,' nehirdeki önemli kirlenme nedenleri arasında yer almaktadır.

Yani, Ergene Nehri, yoğun endüstriyel ve tarımsal faaliyetlerden ve sanayiin paralelinde gelen nüfus artışının sonucu, kanalizasyon sistemlerinin olmamasından dolayı ciddi bir şekilde kirlenmektedir. Düzensiz sanayileşme ve plansız altyapı, Ergene Nehrinin, kirlilik seviyesini en yüksek değerlere çıkarmıştır.

Ergene Nehri, nehir olma özelliğinden her gün biraz daha uzaklaşarak, kolektör durumuna gelmiştir. Bu atıklara karışan tarımdan dönen kimyasal gübreli sularla, tarıma hayat verecek nehir olma özelliğini de yitirmektedir, Bölgede kirliliğin oluşturduğu bir sonuç olarak, 2000 yılında, çeltikte, dönümündeki verim 800 kilogram iken, 2002 yılında 100 kilograma gerilemiştir; yine, 2000 yılında, ay çiçekte dönümündeki verim 300 kilogram iken, 2002 yılında 100 kilograma gerilemiştir. Bu bölgedeki ürün kaybının değeri yaklaşık 70 milyon liradır.

1- Bölgenin 2000 ile 2002 yılları arasındaki verilerine göre ürün kaybının bedeli 70 milyon olduğuna göre, 2002 - 2011 yıllan arasındaki ürün kaybının değeri nedir?

2- Ergene havzası gibi verimli tarım arazilerinin bulunduğu yerlere sanayii tesisleri kurmadaki amacınız nedir?
• Ergenedeki sanayii tesislerine bakanlık tarafından izin verildiği halde arıtma tesisleri neden önemsenmemiştir?

• 2002 yılında meclis araştırma komisyonu tarafından ergene nehri ve ergene havzasındaki tespit edilen kirlilik ve alınması gereken tedbirlerle ilgili neden şimdiye kadar bir şey yapılmadı?

• Ergene havzasındaki çevre kirliliğinin sıfırlanmasının maliyeti nedir?

• Ergenede yaşanan hava, su, toprak kirliliğinden kaynaklı çiftçi ve sanayiciye süspansiyon uygulamayı düşünüyor musunuz?