BIST 10.400
DOLAR 32,19
EURO 34,96
ALTIN 2.402,15
HABER /  POLİTİKA

CHPli Koça fezleke!

CHP Grup Başkan Vekili Haluk Koç'un Erdoğan için "kıvırtma" ifadesi kullanması, başına iş açtı.

Abone ol

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, mal varlığı tartışmalarında "Başbakan kıvırtıyor" diyen CHP Grup Başkan vekili Haluk Koç hakkında, "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret" suçundan soruşturma yapılabilmesi için yasama dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle fezleke düzenledi.

Edinilen bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hikmet Önen tarafından hazırlanan
fezleke, TBMM Başkanlığı’na sunulmak üzere Adalet Bakanlığı’na gönderildi.
Fezlekede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Fatih Şahin’in, Koç’un 30 Ocak 2006 tarihinde TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, "Bazı gazeteler kibar başlıklar atmışlar ’çark ediyor’ diye. Başbakan kıvırtıyor, kaçıyor. İlk defa olmadı bu. Sayın Başbakan’da unutkanlık hastalığı da var. Herhalde daha son düğünde takılan takıların muhasebesi yapılmadı" şeklindeki sözleri dolayısıyla suç duyurusunda bulunduğu belirtildi. TBMM Televizyonu’ndan, basın toplantısına ilişkin kasetlerin istendiği ve bilirkişilere çözümünün yaptırıldığı ifade edilen fezlekede, şikayete konu olan cümlelerin metinde açık şekilde yer aldığının belirlendiği kaydedildi. Fezlekede, şu görüşlere yer verildi: "Türk Dil Kurumu 2005 Türkçe sözlüğünde, kıvırtmak kelimesinin karşılığının kıvırma işini yaptırmak olarak geçip, kıvırmak kelimesinin ise herhangi bir şeyi bilmek, uydurup söylemek, kalçalarını iki yana sallayarak oynamak veya yürümek, sapmak ve yan çizmek gibi değişik karşılıklarının bulunduğu görülmüştür.
Bahse konu kelimelerin kullanılmasıyla eleştiri sınırlarının aşılmış olduğu tespit edilmiştir." Fezlekenin sonunda, Türk Ceza Kanunu’nün "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret" suçunu düzenleyen ve 1 yıldan az olmamak üzere hapis cezasını öngören 125/3-a ve "bir suçun birden fazla işlenmesi durumunda ceza artırımını" içeren 43. maddeleri uyarınca Koç hakkında soruşturma yapılabilmesi için Anayasa’nın 83. maddesine göre dokunulmazlığının kaldırılması gerektiği bildirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, aynı konuyla ilgili olarak, kişilik haklarını ihlal ettiği iddiasıyla, Haluk Koç aleyhine 50 bin YTL’lik manevi tazminat davası açmıştı.