BIST 10.557
DOLAR 32,20
EURO 35,08
ALTIN 2.432,07
HABER /  EKONOMİ

Sokakta kart pazarlamak yok

Her alışveriş merkezinde, işlek caddelerde kredi kartı sattıran bankalara takip!

Abone ol

Bursa Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, sokaklarda kredi kartı dağıtan bankalara yönelik olarak, zabıta ekipleriyle birlikte şehrin işlek yerleri ve toplu alışveriş merkezlerinde denetlemelerde bulundu.

Bir alışveriş merkezinde kredi kartı dağıtan standa rastlanması üzerine ilgili banka kurumu hakkında işlem yapıldı.

Bursa Sanayi Ticaret İl Müdürü Mahmut İnan, 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu uyarınca yapılan denetlemeler hakkında bilgi verdi.

İnan, bankaların genel müdürlükleri veya şubeler harici kredi kartı talebinin, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) görüşünün alınarak kabul edileceğini söyledi. Kanundaki ilgili maddeyi hatırlatan İnan, "Bu maddeyi ihlal eden kurumlara 2 bin ila 10 YTL arasında idari para cezası verilecek. Biz bu maddenin uygulanması için Türkiye'de ilk defa gelişi güzel kart pazarlamasını önlemek amacıyla denetlemelere başladık. Kredi kartları sonucu ortaya çıkan toplumsal dramlara son vermek istiyoruz. Bu konuda tüm banka kurumlarının hassas olmasını istiyoruz. Ayrıca bu konuda vatandaşlarımıza da sorumluluklar düşmekte. Sokaklarda kart dağıtan stand gördüklerinde ücretsiz 'ALO 175 Tüketici Danışma Hattı'mıza ihbar edebilirler" dedi.

Yeni kanun gereği borçlarını yeniden yapılandırmak isteyen vatandaşların yapacakları işlemlerden de bahseden İnan, "Kendilerine dönem sonu itibariyle borcunu ödemesi için ihbar çekilenler, haklarında icra takibi başlatılanlar, 31-01-2006 tarihine kadar temerrüde düşen borçlular, borçlarını yeniden yapılandırmak için 1 Mart 2006 tarihinde geçerli olmak üzere 60 gün içerisinde banka şubelerine veya banka avukatlarına müracaat edebilir. Müracaat formunu müdürlüğümüzden temin edebilirler.
 Bu konu veya diğer bilgilerle ilgili olarak bizi Alo 175 hattımızdan her zaman arayarak bilgi sahibi olabilirler. Biz her zaman tüketicinin yanındayız" diye konuştu.

Öte yandan, şehrin işlek caddeleri ile toplu alışveriş merkezlerinde Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri ile birlikte Bursa Sanayi Ticaret Müdürlüğü yetkilileri tarafından denetlemeler yapıldı. Bir alışveriş merkezinde kredi kartı satışı yapan standla ilgili banka kurumu hakkında işlem yapıldı.

İnan, "Söz konusu banka hakkında tutanak düzenledik. Bu tutanağı BDDK'ya göndereceğiz. Onlar gerekli işlemleri yaparak idari para cezası verecek. Bu gibi durumlarda ilgili kurumlara 2 bin ila 10 bin YTL arasında para cezası veriliyor" diye uyarıda bulundu.