BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,77
ALTIN 2.434,76
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'li Kart YSK'yı göreve çağırdı

CHP'nin hukukçu kurmayı Atilla Kart'a göre Yüksek Mahkeme'nin kararına göre altı madde iptal edilmeli.

Abone ol

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Anayasa Mahkemesi’nin, Anayasa paketi ile ilgili verdiği kararın ardından Yüksek Seçim Kurulu’nu (YSK) göreve çağırdı.

Anayasa Mahkemesi’nin, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçimi düzenleyen ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) üye seçimini düzenleyen fıkraları iptal ettiğini belirten Kart, YSK’nın söz konusu maddeleri metinden çıkartarak referandum takvimini işletmesini istedi.

"ALTI MADDE REFERANDUM METNİNDEN ÇIKARTILMALI"

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, yaptığı yazılı açıklama ile Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar ile YSK ile hükümete görev düştüğünü söyledi. Bundan sonraki sürecin birinci boyutunda YSK’ya görev düştüğünü vurgulayan Kart, şöyle dedi: "Anayasa Mahkemesi’nin tesis etmiş olduğu hüküm ile, 16 ve 22. maddelerin içerikleri doğrudan; 18, 19, geçici 19 ve geçici 20. maddelerin içerikleri ise dolaylı olarak etkilenmiştir. Anayasa Mahkemesi bu çerçevede hukuka aykırılığı tespit etmiştir." YSK’nın 6 maddeyi referandum metninden çıkartarak referandum takvimini işletmesini isteyen Kart, "YSK’nın bu tasarruf ve işlemi, yargı kararının içeriğini değiştirmek anlamına gelmez. YSK’nın bu işlemi yargı kararını uygulamak anlamına gelir" dedi.

HÜKÜMETE ÇAĞRI YAPTI

Hükümete de çağrıda bulunan Kart, "Anayasa değişikliği teklifinde imzası bulunan teklif sahipleri Anayasa Mahkemesi kararının içerik ve gerekçesini göz önüne alarak yeni tekliflerini Anayasa değişikliği teklifi prosedürü içinde TBMM’ye sunmalıdır" diye konuştu.