BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

CHP'li İnce avcı iken av oldu!

CHP'li İnce TRT ile ilgili önemli bir iddia ortaya attı... TRT'den jet hızıyla yanıt gelince ortaya ilginç bir tablo çıktı...

Abone ol

Önce CHP'li Muharrem İnce TRT sanatçılarının Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın düğününe gitmesini eleştirdi. TRT'den yanıt gecikmedi: TRT sanatçıları sayın Önder Sav'ın kızının düğününe niçin gitti?

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Anayasa Mahkemesine götürdükleri TRT Kanunu’nun iki yıldır görüşülmemesini oğlunu evlendiren Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın düğününe TRT’nin kadrolu veya sözleşmeli sanatçılarının gitmesine bağladı.

TRT yazılı bir açıklama ile bu iddiaya sert yanıt verdi. Açıklamada, "(Sayın Haşim Kılıç’ın düğününe niçin TRT sanatçıları gidiyor?) diyen Sayın Muharrem İnce’nin şu sorunun cevabını vermesi gerekiyor:
’Sayın Önder Sav’ın kızının düğününe niçin TRT sanatçıları gitmiştir?" denildi.

CHP Grup Başkanvekili Murarrem İnce düzenlediği basın toplantısında TRT’Nin reklam ve reyting ihalesinde suç işlediğini iddia ederek Genel Müdür İbrahim Şahin hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

İnce’nin iddiaları şöyle:

“İhaleyi 60 milyon 1 bin lira yıllık bedelle 3 yıllığına ihaleye tek teklif veren Veritas medya şirketi aldı. Sözleşmeye göre Veritas 100 milyon TL’lik reklam da getirse TRT’ye her yıl için 60 milyon TL ödeyecekti. Bu orada Veritas’ın ortaklarından sadece Kaan Bülbüloğlu’na 2008 yılı kârı payı altında 1 milyon 287 bin 932, 70 TL verildi. 50 bin TL sermayeli bir şirketin büyük ortağı birden bire 4 milyon liranın sahibi oldu.”

Kaan Bülbüloğlu’na bu ihale sürecinde 4 milyon lira verildiğine dikkat çeken İnce, “222 ülkeli bu gezegende 50 bin lira verip 4 milyon lira kazanan bir ikinci dünya vatandaşı yoktur. Malazgirt Zaferi’nden bu yana da Anadolu toprakları böyle başarılı bir işadamı görmemiştir” dedi.

REYTİNG ÖLÇÜM İHALESİ

TRT Genel Müdürü’nü reyting ihalesi nedeniyle suçlayan İnce, “TRT, kendi reytingini ölçtürmek için bir ihale açtı. İhale KDV hariç 3 milyon 971 bin TL’ye SBT Analiz isimli firmaya verildi” dedi. Söz konusu firmanın belirtilen tarihte reyting ölçümlerine başlamadığına işaret eden CHP’li İnce, şöyle dedi:

“TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve ekibi, ihaleyi alan şirket sözleşmede belirtilen şartlara uygun reklam ölçümlerine başlamadan TRT’yi reyting ölçümünden çıkardığı için suç işlemiştir. TRT Genel Müdürü ve ekibi, Reklam Ortamlarını Satış İhalesi sonrasında yapılan sözleşme ile reyting ölçüm ihalesi sonrası yapılan sözleşmedeki şartları yerine getirmeyerek suç işlemiştir. TRT Genel Müdürü ve ekibi, Reklam Ortamlarını Satış İhalesi Ana Sözleşmesi’ni ihaleyi alan firmayı kurtarmak amacıyla değiştirerek suç işlemiştir.”

TRT’DEN JET YANIT

TRT Genel Müdürlüğü, CHP milletvekili Muharrem İnce’nin, TRT’nin reklam ve reyting ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı iddialarının gerçekleri yansıtmadığını bildirdi. CHP’yi elinde bilgi belge varsa savcılara başvurmaya davet eden TRT yönetimi tek tek iddialarla ilgili yanıt verdi.

Açıklamada, "cevaplarımız" başlığı altında, Anayasa Mahkemesinde TRT Yasası’nın görüşülmemesinin TRT’yi değil; Anayasa Mahkemesi’ni ilgilendirdiği belirtilerek, "Bu konuda mahkemeye başvurup bilgi alabilecekken ’TRT düğüne sanatçı gönderdi o yüzden yasa görüşülmüyor’ türünde ucuz iftiralarla devletin iki güzide kuruluşunun karalanmak istendiği" ifade edildi.

Açıklamada, "(Sayın Haşim Kılıç’ın düğününe niçin TRT sanatçıları gidiyor?) diyen Sayın Muharrem İnce’nin şu sorunun cevabını vermesi gerekiyor:
’Sayın Önder Sav’ın kızının düğününe niçin TRT sanatçıları gitmiştir?"
denildi.

TRT REKLAM GELİRLERİ ARTTI

Açıklamada, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin, TRT’nin reklam ihalesinde yolsuzluk yapıldığını iddia ettiği hatırlatılarak, şunlar kaydedildi:

"Oysaki TRT, ekonomik kriz nedeniyle hemen her medya kuruluşunun reklam gelirinde düşme görüldüğü bir ortamda, reklam gelirlerini tam iki katına çıkarmayı başarmıştır. Reklam ihalesiyle TRT sponsorluk ve reklam bulmaya devam ediyor; ihaleyi alan firmada yıllık TRT’ye 60 milyon TL gibi yüksek bir rakam vermeyi resmi olarak taahhüt etmektedir. TRT bu ihaleyle reklam gelirini birkaç yıl içinde tam yüzde 400 arttırmayı hedeflemektedir. Özel firmaya verilen reklam süresi toplam sürenin 5’te 3’üdür. TRT reklam ve sponsorluk bulmaya devam etmektedir."

TRT’nin ilgili firmayla 3 yıllık toplam bir anlaşma yaptığı bildirilen açıklamada, "Ancak ilk yıl TRT’nin reytingi ölçüm sistemini değiştirmesiyle sadece 20 milyon TL’lik bir öteleme yapılmıştır" denildi.

TRT’nin zararına olmayacak şekilde ihalenin ilk yıl rakamının 40 milyon TL olarak belirlendiği, ikinci ve üçüncü yıllara zam yapıldığı vurgulanan açıklamada, 3 yılın sonunda anlaşmaya varılan 180 milyon TL’nin faizleriyle birlikte tahsil edileceği belirtilerek, "Zarar burada nerededir?" sorusu yöneltildi.

TRT RAHATSIZ ETMEYE DEVAM EDECEK

TRT’nin, reklam gelirini arttırarak, kamuya, devlete ve millete para kazandırdığına dikkat çekilen açıklamada, "Bu artış kimleri neden rahatsız etmektedir. TRT’yi kamunun sırtına yük yapmak isteyenlere cevabımız çok net: TRT’nin reklam gelirleri çok daha artacak ve rahatsızlık vermeye devam edeceğiz" denildi.

TÜRK FİRMALARI REYTİNG ÖLÇEMEZ Mİ?

CHP milletvekili İnce’nin; TRT’nin niçin reyting sistemini yenilediğini sorarak bu sistem hakkında sorular sorduğu anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Cevabımız çok açık: Yabancı bir firma Türkiye’de reyting ölçümü yapıyor ve ölçümlerin güvenilirliği hep tartışılıyordu. Karanlığa kurşun sıkmayıp bir karanlığa bir mum yaktık ve alternatif bir sistem için çalıştık. ’Türk firmalar bu reyting ölçümünü başaramaz’ diyenlere Türk firmalarının her işi başarabileceğini ispatlayacağız.

Reyting ölçümlerini, sahipleri tam bilinmeyen yabancı firmalara değil; özerk denetimli devlet güvenceli TRT’ye yaptırmanın ne kötülüğü olabilir?