BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.437,09
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'li İlgezdi çocuk intiharlarını Meclis'e taşıdı

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Dünya Çocuk Hakları Günü'nde cezaevindeki çocuk intiharlarını Meclis gündemine taşıdı.

Abone ol

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi Dünya Çocuk Hakları Gününde, Trabzon Bahçecik E Tipi Kapalı Cezaevinde yaşanan ve 15 yaşındaki E.N’nin intihara sürüklenerek, yaşam hakkının elinden alınmasını Meclis gündemine taşıdı.

 Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren İlgezdi, “Artık uçurtmaları vurmasınlar” dedi.

İlgezdi'nin soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:

"Adalet Bakanlığı tarafından 2014 yılında açıklanan resmi rakamlara göre Ceza İnfaz Kurumlarında 472’si hükümlü, 1442’si tutuklu olmak üzere toplam 1914 hükümlü ve tutuklu çocuk bulunmaktadır.

Hükümlü veya tutuklu annelerin yanında kalan çocuk sayısı ise 353 olarak açıklanmıştır.

Ceza İnfaz Kurumları ile Eğitimevleri'nde bulunan ve Adalet Bakanlığı'nın gözetimi ve sorumluluğu altında olan bu çocuklarımız, ulusal ve uluslararası mevzuatlarda “özel önem ve öncelik taşıyan hassas gruplar” olarak tanımlansa da, bu kurumlarda yürütülen işlemlerde “Çocuğun Yüksek Yararı” ilkesine uyulmadığı görülmektedir.

Adalet Bakanlığı tarafından çocukların fiziksel, zihinsel, psikolojik ve sosyal gelişim özellikleri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, müstakil çocuk kapalı ceza infaz kurumlarının hizmete sokulduğu belirtilmekteyse de önemli sayıda çocuğumuz yer sorunu ve fiziki imkânsızlıklar nedeniyle hali hazırda yetişkinlere ayrılan ceza infaz kurumlarında bulunmaktadır.

Bu kurumlarda yaşanan şiddet, taciz, kötü muamele ve onur kırıcı davranışlar çocukların ruhsal ve fiziksel gelişimleri üzerinde büyük tahribatlara yol açmakta, çocukları intihar etmeye karar verecek varacak kadar yaşamdan koparmaktadır.

Adli bir suçtan dolayı tutuklu bulunduğu Trabzon Bahçecik E Tipi Kapalı Cezaevi'nde kendisini asarak intihar ettiği bildirilen E.N. çocuk mahkûmlar arasında giderek artış gösteren intihar vakalarının son halkası olmuştur.

Hayatına son veren minik E.N’nin Bahçecik Kapalı Cezaevinde “eziyet gördüğü” iddiası yakınları tarafından yetkililere bildirilmiştir. Ne var ki, Çocuk Ceza İnfaz Kurumları ve Eğitimevleri ile Cezaevleri'nde yaşanan hak ihlalleri, onur kırıcı davranışlar ve işkence iddiaları sık sık gündeme gelmekte, bu tip davranışları alışkanlık haline getiren kurum personelleri hakkında yapılan şikayetler sonuçsuz kalmaktadır.

Adalet Bakanlığı, Çocuk Hakları konusunda Ceza İnfaz Kurumlarında yaşanan olaylara ilişkin Milletvekillerinin duyarlılığına “kopyala-yapıştır” cevaplarla karşılık vermekte, bu kurumlarda süregelen sorunlar çığ gibi büyümektedir.

E.N vakası bu bakımdan bir ”istatistiklere geçen bir cinayet” olarak kalmamalı, artık uçurtmalar vurulmamalıdır.