BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,71
ALTIN 2.403,70
HABER /  POLİTİKA

CHPden YSKya kütük davası

YSK toplantı yaptı ve kütüklerde herhangi bir probleme rastlanmadığını açıkladı. Bu durumda CHP de Danıştay'a dava açıyor;

Abone ol

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçmen sayısındaki artışın "halk oylamasında esas alınan seçmen kütüklerinin kesinleşmesinden 29 Mart 2009'a kadarki 19 aylık sürede 18 yaşını dolduran ve dolduracak olan 2 milyona yakın seçmenin yanı sıra daha önce kendi iradesiyle yazılmayan seçmenin yasa değişikliği sonucu kütüklere resen yazılmasından kaynaklandığı" bildirildi. YSK'nın bu açıklaması CHP'yi seçmen kütüklerinin iptali davası açmaya yöneltti.

CHP DAVA AÇIYOR
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay YSK'nın kararını bekliyordu. YSK seçmen artışını normal olarak açıkladı. Bu durumda da CHP Danıştay'a dava açacak.

Okay şunları söyledi:

ADRESE DAYALI SİSTEMİN İPTALİ İÇİN DAVA

'Seçmen kütüklerinin adrese dayalı sistemle, nüfus işleri tarafından hazırlanmasına ilişkin düzenlemeye dayanak olan protokolün iptali için dava, bu protokolden yeni haberdar olunduğu gerçeği karşısında, 60 gün içerisinde açılabilir. Dava açma süreci yeni başlamıştır. Bu süreçte, Danıştay nezdinde adrese dayalı sisteme dayalı hazırlanmış olan seçmen kütükleriyle seçim yapılmasına ilişkin işlemin yürütmesinin durdurulması talep edilebilir.

REFERANDUM İÇİN HAZIRLANAN SEÇMEN KÜTÜKLERİ KULLANILSIN

Seçime kadar geçecek süre zarfında seçmen kütükleri en son referandum için hazırlanmış olan seçmen kütükleri esas alınarak yeniden güncelleştirilebilir. Bu güncelleşme süreciyle birlikte, seçimler için adaylık başvuru süreci de bir arada işleyebilir

YSK'nın bugünkü toplantısının ardından seçmen sayısındaki 6 milyon artışla ilgili iddialara ilişkin yapılan yazılı açıklamada, seçmen kütüklerinin seçim takviminin el verdiği ölçüde daha uzun süreli olarak yeniden askıya çıkarılacağı belirtildi.

İTİRAZ HAKKI HALA VAR

Bu askı süresinde vatandaşların ve siyasi partilerin ilgili seçim hukukunun ana esaslarından olan itiraz ve şikayet haklarını kullanmaları halinde kütüklerdeki hataların seçim kurullarınca giderileceği ifade edilen açıklamada, yetkili seçim kurullarının da resen bu hususta düzeltme işlemi yapacağı vurgulandı.

BİRDEN FAZLA TC NUMARASI BULGUSU YOK

"Askıya çıkarılan seçmen kütüğünde bir kişiye birden fazla TC Kimlik Numarası verildiğine dair herhangi bir bulguya ulaşılamamıştır" denilen açıklamada, ayrıca sistemin alt yapısını doğru işleyebilmesi amacıyla Nüfus ve Vatandaşlık idaresi görevlilerinin de askı süresinde aralıksız çalışacağı kaydedildi.

SEÇMEN SAYISINDAKİ ARTIŞ NORMAL

Seçmen sayısındaki artışın "halk oylamasında esas alınan seçmen kütüklerinin kesinleşmesinden 29 Mart 2009'a kadarki 19 aylık sürede 18 yaşını dolduran 2 milyona yakın seçmenin yanı sıra daha önce kendi iradesiyle yazılmayan seçmenin yasa değişikliği sonucu kütüklere resen yazılmasından kaynaklandığına" yer verilen açıklamada, "Kurulumuzun bugüne kadar olduğu gibi 29 Mart'ta yapılacak seçimlerin de adil ve doğru yapılmasını teminen üzerine düşen tüm yükümlülükleri yerine getireceğinden kuşku duyulmamalıdır. Eleştirilerin doğruya ulaşmada faydalı olduğu kuşkusuzdur, ancak bu eleştiriler yapılırken uzun deneyimler sonucu oluşturulan kurumların yıpratılmaması gerektiği de unutulmamalıdır" denildi.


.